Рішення №3524 підтримали 335 депутатів, серед яких фракції коаліції – БПП і Народний Фронт, також здебільшого Опозиційний Блок. ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

Ініціатор змін Президент Порошенко особисто контролював голосування у Раді.

Серед іншого законопроектом передбачено передачу повноважень Верховної Ради України щодо процесу обрання суддів на посади безстроково до Вищої ради правосуддя.

Для забезпечення стандарту незмінюваності суддів як однієї з гарантій незалежності запропоновано скасувати інститут «призначення судді на посаду вперше» (п'ятирічний, так званий «випробувальний», термін для суддів) та передбачити, що судді обійматимуть посади безстроково. Зазначене не стосується суддів Конституційного суду України.

Призначення на посаду судді здійснюватиме Президент України за поданням Вищої ради правосуддя. Повноваження щодо звільнення суддів та їхнього переведення з одного суду до іншого передають Вищій раді правосуддя.

Також запропоновано зміни щодо основ конституційно-правового статусу судді. Так, на посаду судді можуть призначити громадянина України, не молодшого за тридцять та не старшого за шістдесять п'ять років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. Водночас вимога щодо компетентності охоплюватиме не лише професійний, а й інші аспекти – зокрема особистий, соціальний тощо.

У законопроекті закладено інститут функціонального імунітету судді – замість того, який передбачає чинна Конституція України у вигляді абсолютного імунітету.

Законопроектом передбачено, що суддю не можуть притягнути до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком скоєння злочину або дисциплінарного проступку. Щодо дій, не пов'язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку.

Законопроектом передбачено збереження права парламенту висловлювати недовіру генеральному прокурору України.

Як повідомляли, 2 лютого Верховна Рада попередньо схвалила законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)».

Раніше сьогодні парламент ухвалив закон про судоустрій і статус суддів, який тісно взаємопов’язаний з проектом змін до Конституції в частині правосуддя.

ІА "Вголос": НОВИНИ