У голлівудському блокбастері 1998 року «Армагеддон» Брюс Вілліс та Бен Аффлек беруть участь у гонці за порятунок Землі від астероїда.

У наші дні Земля не стикається з такою безпосередньою небезпекою, але NASA усе ж планує наступного року розбити космічний корабель, що летітиме зі швидкістю 24 000 км/год, об астероїд під час випробування системи «планетарного захисту», повідомляє сайт phys.org.

Тест подвійного перенаправлення астероїдів (DART) призначений для визначення того, чи це є ефективним способом відхилення курсу астероїда, якщо такий загрожуватиме Землі у майбутньому.

NASA надало детальну інформацію про місію DART, вартість якої становить 330 мільйонів доларів, на брифінгу для журналістів у четвер.

«Хоча нині немає відомого астероїда, який зіткнувся б із Землею, ми знаємо, що існує їх велика популяція, і вони зближуються із Землею», - сказав Ліндлі Джонсон, офіцер із планетарного захисту NASA.

«Ключ до планетарного захисту - знайти їх задовго до того, як вони стануть загрозою зіткнення», - сказав Джонсон. «Ми не хочемо опинитися в ситуації, коли астероїд прямує до Землі, а нам доведеться перевірити цю здатність».

Космічний корабель DART планують запустити на борту ракети SpaceX Falcon 9 о 22:20 за тихоокеанським часом 23 листопада з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії.

Якщо запуск відбудеться в цей час або приблизно в цей час, зіткнення з астероїдом на відстані близько 6 800 000 миль від Землі відбудеться в період з 26 вересня по 1 жовтня наступного року.

Обраний для удару астероїд Діморфос, що по-грецьки означає «дві форми», має діаметр близько 525 футів і обертається навколо більшого астероїда на ім'я Дідімос, що по-грецьки «близнюк».

Джонсон сказав, що хоча жоден з астероїдів не загрожує Землі, вони є ідеальними кандидатами для випробування, бо за «операцією» можна буде спостерігати за допомогою наземних телескопів.

Зображення також будуть отримані за допомогою мініатюрного супутника, обладнаного камерою, наданого Італійським космічним агентством, яку буде скинуто космічним кораблем DART за 10 днів до зіткнення.

Ненсі Шабот з Лабораторії прикладної фізики Джона Хопкінса, де побудували космічний корабель DART, сказала, що астероїд-супутник здійснює оберт навколо Дідімоса кожні 11 годин 55 хвилин, «як годинник».

За словами Шабо, космічний корабель DART, який у момент удару важитиме 1210 фунтів, не знищить астероїд.

«Це просто трохи підштовхне його», - сказала вона. «Він відхилиться від свого шляху навколо більшого астероїда».

Тест розроблений, щоб допомогти вченим зрозуміти, який імпульс необхідний, щоб відхилити астероїд, якщо одного разу він попрямує до Землі.

За словами ж Джонсона, офіцера із планетарного захисту NASA, на сьогодні каталогізовано понад 27000 навколоземних астероїдів, але жоден з них наразі не становить небезпеки для планети.

Раніше ми повідомляли про намір NASA вдарити по астероїдах ракетами.

ІА "Вголос": НОВИНИ