Депутат, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявив, що абітурієнти з тимчасово окупованих території Донецької та Луганської областей, яким дозволили не здавати ЗНО, будуть вступати до українських вишів за результатами конкурсу на основі внутрішніх іспитів.

Про це повідомила пресслужба фракції «Слуга народу».

Бабак наголосив, що нікого не братимуть до університетів просто так, а нововведення ніяким чином не вплинуть на випускників шкіл, які вступатимуть за широким конкурсом.

Нардеп додав, що держава Україна не визнає атестати з ОРДЛО та анексованого Криму.

За його словами, випускники з окупованих територій приїжджають в центри «Донбас-Україна» або «Крим-Україна» та складають два іспити: українська мова та література, історія України.

На основі результатів іспитів діти отримують атестати про повну загальну середню освіту українського зразка, і відповідно вони мають право вступати до університетів на території України.

Бабак зауважив, що держава також виділила загальнодержавну квоту для абітурієнтів з Донбасу та Криму, в межах  якої університети можуть встановити свою - до 20%.

Депутат прирівняв статус випускників з ОРДЛО та Криму, зазначивши, що вони конкуруватимуть лише між собою, а не з абітурієнтами, які здають ЗНО.

Крім того, він заявив, що влада прагне залучити не лише випускників з тимчасово окупованих територій, але й учнів молодших класів.

Зокрема йдеться про 10-тикласників, яким закон дозволяє безкоштовно і зі стипендіальним забезпеченням  навчатися рік на підготовчих курсах.

Нардеп підмітив, що після 10-го класу діти можуть переїжджати на підконтрольну Києву території, навчатися на курсах, отримати повноцінний атестат, соціалізуватися і вступити до вишу, як внутрішньо переміщена особа.

Як писав «Вголос», більше 20% абітурієнтів не прийшли на здачу ЗНО.

ІА "Вголос": НОВИНИ