З липня наступного року в Україні планують кардинально перерахувати виплати, деякі громадяни зможуть отримувати набагато більші суми. Про це інформує «Оглядач».

Насамперед, має змінитися розмір аліментів, мінімум яких наразі становить половину прожиткового мінімуму на дитину.

Вже з наступного літа розмір аліментів для дітей, які не досягли 6 років, має суттєво збільшитися та встановитися на рівні не менше 70% від прожиткового мінімуму (1470 гривень).

При цьому, якщо у батьків буде достатній дохід, то розмір аліментів збільшать до 110% базової величини для дітей старше 6 років і до 140% для дітей до 6 років (2310 і 2940 грн відповідно).

Виплати при смерті, поранення рядового складу служби цивільного захисту. Зараз виплата становить 100 прожиткових мінімумів на працездатних (це 219,7 тис. грн). За новими правилами виплата повинна становити не менше 130 величин (273 тис. грн).

Для військовослужбовців:

  • При смерті виплатять 2 млн грн (зараз 1,3 млн грн);
  • при призові виплатять 5460 грн (зараз 3558 грн).
Важливо: нова формула розрахунку також буде стосуватися і інших виплат, які не є основним джерелом доходу. А вже з 2022 року, згідно з документом, Кабмін сам може визначати розмір «базової величини».

Реформу прожиткового мінімуму в Кабміні розглядають ще з минулого року. За цей час було кілька пропозицій. Кожен раз мова йшла про те, щоб частину виплат «прикріпити» до нового показника. На цей раз в законопроєкті ввели поняття «базової величини». З 1 липня наступного року вона, згідно з документом, складе 2100 грн.

Як писав «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ