Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель під час першого інтерв’ю з моменту відставки заявила, що «не звинувачує себе». Це стосувалося закидів, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Про це пише німецьке видання Spiegel

Відповідаючи на питання, чи могла вона зробити більше для відвернення війни в Україні, Меркель сказала: «Я себе не звинувачую. Не було можливо створити архітектуру безпеки, яка б могла цьому запобігти».

«Чи можна було зробити більше, щоб запобігти такій трагедії – я вже вважаю, що ця ситуація є значною трагедією, - чи можна було їй запобігти? Я собі й досі ставлю це питання», – сказала вона.

Водночас ексканцлерка відхилила звинувачення посла України в Німеччині Андрія Мельника в тому, що вона проводила політику пацифікації (політика, яка спрямована на утихомирення, замирення локалізованих етносів - ред.) щодо Росії.

«Я так не думаю. Дипломатія, якщо вона зазнає невдачі, не є хибною», – зазначила Меркель і додала, що без Мінських домовленостей, на її думку, ситуація в Україні була б ще більш критичною.

Те саме, наголосила колишня канцлерка Німеччини, стосується і її рішення не підтримати надання Україні плану дій щодо членства в НАТО у 2008 році.

«Я не вважаю, що маю визнати свою неправоту, і вибачатися за це не буду», – сказала Меркель.

Нагадаємо, німецькі ЗМІ дізналися, чому Україні досі не постачають німецьку техніку та озброєння для протидії російській армії.

ІА "Вголос": НОВИНИ