У неділю, 19 квітня, православні християни відзначать Великдень, що знаменує закінчення Великого посту.

Якщо ви тримали піст, то потрібно знати, як правильно з нього вийти.

  • Не потрібно поспішати
Щоб уникнути проблем зі шлунком і кишечником, в пасхальну неділю відмовтеся від великої кількості різноманітної їжі. Не поєднуйте в одній тарілці продукти, не міксуйте салати і обмежуйтеся однією стравою за один прийом. Ретельно пережовуйте їжу і багато рухайтеся після кожного її прийому.
  • Спочатку молочні продукти
Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м'ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко – в неділю обмежтеся одним освяченим яйцем.
  • Потім нежирне м'ясо і овочі
У перші кілька днів після виходу з посту їжте нежирні види м'яса (телятину, баранину, курку або індичку), а також білу рибу, приготовані без додавання жиру – тушковані, запечені. Від копченого і смаженого м'яса в перші 2-3 тижні варто взагалі відмовитися.

Також в перший час більшу частину раціону рекомендується заповнювати кашами, фруктами і овочами.

  • Включайте в раціон трави
Трави і прянощі мають властивості, що здатні налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити виділення жовчі і ферментів для перетравлення.
  • Ферменти приймайте з обережністю
У святкові дні незайвим буде приймати препарати, що містять готові ферменти. Однак вони лише покращують травний процес, але не усунуть негативні наслідки переїдання.
  • Не пийте воду відразу
Не рекомендується вживати під час прийому їжі воду. Після їжі варто почекати близько 30 хвилин і лише потім випити воду або чай.
  • Алкоголь – в малих дозах
Алкоголь в помірних дозах стимулює травлення і допомагає переварюванню важкої їжі. При цьому алкоголь збуджує апетит і здатний отруїти організм токсинами. У свято буде доречно випити келих червоного вина.

ІА "Вголос": НОВИНИ