Нещодавно міністерка освіти і науки Ганна Новосад поскаржилася на свою малу зарплату в 36 тисяч гривень, на яку вона не змогла б навіть дитину утримувати. Прості українці вирішили порадити міністрам де підзаробити грошей і як вижити на малу зарплату.

Міністри-сторожі, таксисти і пастухи

У відповідь на допис міністерки освіти, львівський науковець і політолог  Євген Ланюк порадив Ганні Новосад замість того, щоб скаржитись на малу зарплату, вийти із зони комфорту та пройти якісь курси, вивчити Excel, або взяти учнів на репетиторство, і навіть почитати Дейла Карнегі, щоб почати позитивно мислити. З огляду на скрутне матеріальне становище «слуг народу» на міністерських посадах, було б корисно зібрати для чиновників поради від простих громадян, які живуть на 5 тисяч гривень зарплатні, і яким якось вдається виживати на мінімалку. Отже, поради від простих українців: як і де міністрам підзаробити грошей, щоб не голодувати на  мізерну зарплату.

Міністерці освіти, окрім згаданого репетиторства, варто перейняти способи виживання простих українських вчителів, наприклад – писати реферати або курсові роботи, це дозволить заробити декілька зайвих сотень гривень. А якщо є знання, то можна братися і за наукові статті та кандидатські дисертації – на цьому вже можна заробити тисячі і навіть за декілька років нашкребти на економну поїдку на море – наприклад в Болгарію. Маючи досвід перебування закордоном, Ганна Ігорівна могла б після роботи вчити іноземних мов. Беручи 100 грн за годину німецької чи англійської можна мати суттєву добавку до мізерної зарплати. А якщо працювати по суботах та неділях, як це роблять прості українські вчителі, - можна заробити навіть кілька тисяч гривень.

Міністру оборони можна порадити після роботи підпрацьовувати охоронцем в супермаркетах, або навіть сторожем автостоянки. Хоча, власники торгових центрів, знаючи як охоронялися українські військові склади, можуть і не взяти на роботу після такого портфоліо. Проте Україна ж - країна можливостей, і для міністра завжди доступна вакансія нічного сторожа на фермах або теплицях. До прикладу, на «Яблуневий дар» на Львівщині давно потрібно сторожа фруктових садів на ніч, і чотирилапий друг в будці не дасть міністрові засумувати на роботі.

Міністру культури можна після роботи влаштуватися сторожем у театрі або гардеробщиком в філармонії на півставки. А якщо дві державні посади суміщати не дозволять – завжди можна влаштуватися у приватних закладах культури – викидайлом у нічному клубі чи навіть піджеєм на дискотеці. Якщо є якісь таланти – можна грати і співати на весіллях, а якщо співати міністр не вміє - підзаробляти тамадою та розказувати гостям анекдоти.

Міністру закордонних справ, який часто буває закордоном, можна порадити возити горілку і сигарети в Польщу, але не більше двох пачок за один перехід – бо митники не пропустять. Можна також перевозити передачі від заробітчан в Італії чи Португалії. Або навіть влаштуватися на погодинну роботу під час іноземних відряджень – мити машини в Нью-Йорку після завершення засідань ООН чи роздавати флаєри в Давосі після Всесвітнього економічного форуму.

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства можна завести город та грядки і після роботи продавати городину біля станцій київського метро. Непоганим заробітком могла б бути корова – адже домашня сметана по 120 грн за літр сьогодні в ціні. Щоправда, корову треба доглядати: випасати, доїти і заготовляти сіно, тому, можливо, в зайнятого роботою міністра вистачить часу лише на козу. Зате з козою клопоту менше: прив'язав зранку перед роботою на травичці і як не як  - молоко своє і менші витрати на продукти. Можна навіть заробляти не виходячи з кабінету: на підвіконниках можна вирощувати зелену цибулю або гриби на продаж. Одним словом, як казав колись екс-прем'єр Микола Янович Азаров – припиняти скиглити, брати лопату і годувати свою сім'ю.

Натомість міністру фінансів можна влаштуватися на курси бухгалтерів та надавати послуги ФОПам або торгувати на ринку – деякі власники беруть працівників на півдня в другу зміну. А от міністру МВС Арсену Авакову взагалі не потрібно давати порад як підзаробити грошей – він і сам кому завгодно розкаже як розбагатіти. А якщо зарплати міністра не вистачатиме – Арсен Борисович завжди зможе підзаробити касиром в одному із салонів гральних автоматів.

Як заробити грошей, якщо ви дебіл або профан в економіці?

Проте, добре тим всім розумникам з вищою освітою, які повивчалися і можуть вчити дітей англійської чи писати реферати за сто гривень. Але що робити дебілам і профанам з міністерськими портфелями, які не володіють спеціалізованими знаннями?

Глава офісу президента Андрій Богдан зізнавався журналістам, що серед депутатів «Слуги народу» є дебіли, а міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов сам заявляв що він дебіл. Прем'єр-міністр Гончарук також говорив, що є профаном в економіці. Тому для міністрів без визначених навичок і з пониженими розумовими здібностями можна наприклад випасати корів в селі, або роздавати рекламні листівки на людних вулицях столиці.

Знедоленим міністрам можна також вигулювати собак багатим господарям за гроші, підмітати вулиці, фарбувати паркани, а взимку  - відкидати сніг
Знедоленим міністрам можна також вигулювати собак багатим господарям за гроші, підмітати вулиці, фарбувати паркани, а взимку  - відкидати сніг. Загалом, майже кожен з міністрів може знайти додаткову роботу в позаробочий час. Враховуючи, що чимало «слуг народу» можуть наслідувати приклад свого шефа, який, граючи в кіно, їздив на роботу на велосипеді, наші міністри могли б підпрацьовувати велокур'єрами і доставляти людям суші та піцу. А хто багатший і їздить автівкою – міг би таксувати вночі, або ж, в крайньому випадку - підвозити пасажирів машиною на роботу, чим би заодно допомагали розвантажувати місто від заторів.

До того ж, скоро почнуться місцеві вибори й чимало міністрів зможуть, як і прості українці, підзаробити на розклеюванні плакатів та роздачі агітації за кандидатів. Можна навіть після роботи ходити з агітацією по багатоповерхівкам або стояти в палатці - 50 чи 100 грн за день також суттєва сума до зарплати.

Хоча, насправді більшість міністрів не дослухається до порад підзаробітку від простих українських громадян, а знайдуть якісь інші способи при малій зарплаті купувати розкішні маєтки, дорогі автівки та відпочивати в екзотичних тропіках, які зовсім не відповідають їхнім міністерським зарплатам та офіційним доходам. Однак «слугам народу» з міністерськими портфелями, перш ніж скаржитися на свої пристойні європейські зарплати, не завадило б знати, як прості українці виживають при мінімальних зарплатах та тих економічних умовах, які самі міністри для народу створили.

Валерій Майданюк, політолог, спеціально для «Вголосу»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ