З року в рік ми не зраджуємо поганій звичці переїсти в час новорічно-різдвяних свят. А потім бідкаємося та намагаємось позбутись зайвих кілограмів та сантиметрів. “Вголос” зібрав поради фахівців як відносно швидко і без шкоди для здоров’я привести себе у норму.

Лікарка-дієтологиня Ольга Кушнір розповідає, що для  корекції ваги, після надлишкової їжі під час святкувань, не потрібно  особливих надзусиль.  Варто влаштувати собі розвантажувальні дні, налагодити водний режим та  додати легких фізичних навантажень.

“Постарайтеся зробити так, щоб в вас раз або два рази на тиждень були рослинно-білкові дні, у які ви харчуєтесь овочами та продуктами багатими на білок.

Це може бути: сир кисломолочний, сир твердий, яйця, м’ясо (бажано птиці), риба.

З овочів рекомендовано огірки та помідори. Якщо немає змоги дозволити собі їх купляти, то можна їсти салати з буряком, морквою, селерою, гарбузом. Хоч ці продукти мають високий глікемічний індекс і дієтологи вважають, що їх вживання може сприяти підвищенню ваги, але в невеликих кількостях і з рослинною олією вони дуже добре підходять для розвантажувальних дієт”, – радить Ольга Кушнір. 

У розвантажувальні дні, як каже дієтолог, потрібно виключити усе солодке та продукти які мають високий глікемічний індекс: хлібобулочні вироби, зернові, тобто каші (навіть гречку), макарони, картоплю. А також під забороною солодка кава, чай, соки та газовані напої.

“В період, який ви собі вибрали для зниження ваги, для прикладу місяць, потрібно збільшити споживання води, що сприятиме схудненню. Тобто якщо зазвичай ви випиваєте 1-1,2 літра в день, старайтеся добову норму збільшити до двох літрів. До цього об’єму враховується лише вода і несолодкий чай. Супи, кава чи не цукровані компоти сюди не входять”

 

За словами Ольги Кушнір, не варто у цей час вживати алкоголь.

Якщо ви звикли інколи пити вино чи пиво, що вважається легкими алкогольними напоями, то все таки краще у цей період від них відмовитись. Будь-який алкоголь збільшує апетит і глікемічний індекс всіх алкогольних напоїв (за винятком сухого вина) є високим.

Також, як зазначає лікарка, корисними будуть додаткові фізичні навантаження.

“Не обов’язково ходити в зали і надмірно займатись спортом до “сьомого поту”. Це може бути ранкова чи вечірня прогулянка в парку. Так як зараз зимовий період і повітря збагачене киснем, це сприятиме спалюванню зайвих калорій. Також можна робити зранку чи ввечері(як кому зручніше) 5-10 хвилинну зарядку.”

Усі ці системні речі в результаті  дадуть набагато кращий результат, ніж коли “сидіти” на дієтах.

Фітнес-тренерка та нутриціологиня Ірина Дроздова також не радить дотримуватись дієт. Як вона розповідає, часто дівчата “сідають” на дієти, працюючи на швидкий результат.  І отримують хороші показники, але зі шкодою для здоров’я.

 

“Дієта рекомендована лише людям у яких є проблеми зі здоров’ям. А усім решту я раджу правильне харчування. І якщо його постійно дотримуватися, то позбутися тих кількох кілограм, що набрали під час свят, буде зовсім не важко”.

 

З рекомендацій Ірини Дроздової, починати правильне харчування потрібно з того, що має бути три основні прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря. Причому сніданок є дуже важливим. 

“Пам’ятаєте старе прислів’я: сніданок з’їж сам, обідом поділись з другом, а вечерю віддай ворогу. От того принципу і треба дотримуватися. І ще засвоїти два правила: не переїдати і не голодувати”, – каже нутриціологиня. 

Також, за її словами, потрібно пити достатню кількість води, до 2,5 літра на добу. 

“Я раджу взяти собі за звичку за пів години до основного прийому їжі випивати 250 мілілітрів води. Можна додати до неї лимон”.

 

Ірина Дроздова зазначає, що приступати до занять спортом потрібно тоді, коли вже психологічно готовий. Проте варто пам’ятати, що не буває так, щоб за два тижні скинути 10 кілограм. Досягти хорошого результату можна лише за умови правильного харчування та правильно підібраного тренування і протягом певного періоду часу.

“Якщо ви не є прихильницею спортзалів, то пам’ятайте, що 6 тисяч кроків в день – це та норма, яку потрібно пройти кожній людині, щоб бути у хорошій фізичній формі”

Також тренерка каже не забувати про сон. Здоровий сон має бути не менше  7-8 годин. Це теж сприятиме налагодженню обмінних процесів в організмі.

Психологиня Ольга Лазаренко каже, що коли зайві кілограми викликають відчуття тривоги, сорому, провини, то потрібно знайти екологічний спосіб позбутися цього, але  дієт дотримуватися не варто.

"Якщо людина самостійно корегує свій раціон в сторону зменшення певних продуктів і організм недоотримує корисних речовин, можуть формуватися і далі порушення харчування, те саме переїдання, або інші розлади харчової функції – анорексія чи булімія”, – зазначає Ольга Лазаренко.

Щодо занять спортом, то як пояснює психотерапевт, якщо ми йдемо в спортзал зняти вагу, то це говорить про несприйняття свого тіла і навряд чи таким чином вдасться отримати жаданий результат.

«Має бути здорова мотивація до занять спортом: це відчуття сили і витривалості  свого тіла, покращення фізичного здоров'я, радість від руху, роботи мускулатури».

Загалом, як підсумовує Ольга Лазаренко, якщо у нас все в порядку зі здоров'ям,  наше тіло саме здатне регулювати свою вагу і підтримувати оптимальну для нього форму.

Нагадаємо, "Вголос" підготував підбірку рецептів низькокалорійних традиційних страв української кухні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ