ВІдтепер, при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок "Вдома" лише на 72 години, доки людина робить ПЛР-тест чи тест на антиген, а проходити самоізоляцію можна буде без нього.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації та Міністерство охорони здоров'я.

Як і раніше, при перетині державного кордону невакциновані громадяни мають встановити застосунок «Вдома». При цьому сама цифрова послуга частково змінює своє призначення - додаток більше не відстежуватиме геолокацію, а через 72 години буде деактивований.

“Застосунок Вдома успішно виконав свою функцію. За минулий рік застосунком скористались майже мільйон людей, які поверталися з-за кордону і проходили 14 днів самоізоляції вдома в зручних умовах. Або ж могли здати ПЛР-тест і завершити самоізоляцію. Тепер, враховуючи актуальну ситуацію, Вдома змінить свої функції. Його потрібно буде встановлювати лише на 72 години і не потрібно буде регулярно проходити контроль за даними геолокації та робити фото”, — зазначив міністр цифрової трансформації  України Михайло Федоров. 

Для реєстрації у застосунку «Вдома» потрібно буде вказати: прізвище, ім’я, по батькові; серію та/або номер паспорта, місце самоізоляції та номер телефону.

Як йдеться у повідомленні, після реєстрації впродовж 72 годин в додаток має підтягнутися результат ПЛР або тесту на антиген. Якщо будь-який із тестів покаже негативний результат, застосунок «Вдома» можна видаляти. У випадку ж позитивного результату варто подзвонити своєму сімейному лікарю.

Якщо людина з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години застосунок деактивується, а інформація автоматично передається до правоохоронних органів. Вони вибірково перевірятимуть перебуванням у місці самоізоляції.

Якщо ж людина не захоче встановлювати застосунок, то громадянам України доведеться пройти 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України

Нагадаємо, що з 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень. Вони передбачають можливість поїздки  між регіонами лише для осіб, які мають COVID-сертифікат або довідку про вакцинацію.

Для поїздок між областями громадянам потрібно показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації). За відсутності сертифікату, громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 і використовувати його.

ІА "Вголос": НОВИНИ