За даними вчених, концентрація корисних речовин у вині істотно варіюється залежно від технології виробництва алкогольного напою. Звіт про дослідження опублікований у журналі Nature, повідомляє expres.ua.
Дані численних досліджень свідчать про те, що помірне вживання червоного вина значно знижує ризик серцево-судинних захворювань. За однією з версій, причиною є речовина, що міститься в червоному вині, яка має назву ресвератол. У той же час концентрації ресвератолу у вині настільки малі, що для того, щоб відчути його позитивну дію, вино необхідно пити у величезних кількостях.
Група фахівців Медичної школи королеви Мері в Лондоні провела серію експериментів на культурі клітин ендотелію (внутрішньої оболонки кровоносних судин). Під час експериментів з’ясувалося, що з’єднання з групи процианідинів,які також містяться у вині, здатні придушувати в клітинах ендотелію синтез шкідливого протеїну ендотеліну-1, що вважається одним з основних факторів серцево-судинних захворювань.
За словами провідного дослідника професора Роджера Кордера, процианідини містяться у вині в значно більшій кількості, ніж ресвератол, тому користь вина в малих дозах, швидше за все, пов’язана саме з ними.
У той же час, концентрація корисних компонентів може бути досить різною в різних сортах вина. Так, у червоному вині, зробленому в південно-західній Франції і Сардинії, вміст процианідинів у два-чотири рази більший, ніж в іспанських, австралійських і південно-американських винах.
На думку вчених, причина настільки істотних розходжень полягає в тому, що французькі й італійські винороби, як правило, дотримуються традиційних технологій виробництва вина, що відрізняються більш тривалим процесом шумування.
ІА "Вголос": НОВИНИ