На восьмому році російсько-української війни у Львові створили Програму заходів щодо підготовки Львівської міської територіальної громади до національного спротиву на 2022-2024 роки.

Рішення «Про підготовку Львівської міської територіальної громади до національного спротиву на 2022-2024 роки» затвердив сьогодні, 28 січня, виконком Львівської міської ради.

Як повідомив «Вголосу» секретар Львівської міськради Маркіян Лопачак, програму підготували виконавчі органи Львівської міської ради спільно з військовими.

«Програма розрахована на 3 роки й передбачає здійснення низки заходів за трьома напрямками:  підготовка і навчання населення (домедична допомога, володіння зброєю та інші навички, потрібні для організації тероборони); підтримка і забезпечення батальйонів тероборони, які працюватимуть у Львові й на Львівщині; розвиток необхідної інфраструктури», - зазначив він.

На його думку, кожен львів‘янин повинен знати, що йому слід робити у випадку надзвичайної ситуації чи ворожого вторгнення та повинен бути спроможним допомогти своїм рідним.

«Так є в Ізраїлі та Швейцарії. Так має бути і в нас. І не тільки в часі загрози — завжди. Шкода лише, що державна влада дозріла до потрібних кроків аж на восьмому році війни», - каже Маркіян Лопачак.

Отож, програма передбачає кілька пунктів. Серед них - узгодження дій Львівської міської ради та її виконавчих органів, структур Збройних Сил України, освітніх закладів щодо цілеспрямованої підготовки мешканців Львівської міської територіальної громади до національного спротиву;  формування патріотично свідомої та вмотивованої, професійно та фізично підготовленої молоді та учнів з використанням позитивного досвіду і можливостей структур Збройних Сил України у підготовці майбутніх захисників держави; підтримання мобілізаційної готовності підрозділів територіальної оборони, на рівні необхідному для виконання завдань за призначенням; забезпечення життєдіяльності батальйону територіальної оборони та штабу району територіальної оборони;  створення передумов для підготовки мешканців Львівської міської територіальної громади до територіальної оборони, захисту цілісності та суверенітету України;  забезпечення життєдіяльності Львівської міської територіальної громади у надзвичайних ситуаціях.

Відтепер всі учні 8-11 класів, а також працівники виконавчих органів, комунальних підприємств, установ та закладів і депутати Львівської міської ради вчитимуться володіти стрілецькою зброєю. А також  всі львів'яни матимуть можливість навчитися надавати першу домедичну допомогу.

У Львові створять комунальній стрілецький полігон та облаштують бази для проведення навчань з домедичної допомоги.

Наступного тижня програму ще мають розглянути, допрацювати й затвердити депутати.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», зараз у Львові навчитися надавати першу домедичну допомогу можна у чотирьох центрах.
А навчитися обороняти Львів - ставши резервістом батальйону територіальної оборони.  

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ