Японія, третій за величиною імпортер вугілля у світі, заявила, що заборонить імпорт вугілля з Росії і введе ряд додаткових санкцій. Нові обмеження включатимуть заморозку активів двох великих банків і розширення санкцій проти фізичних осіб.

Про це повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що йде кроками, зробленими Сполученими Штатами й країнами Європейського Союзу та заборонить імпорт вугілля з росії. На додаток - введе нові санкції на країну-агресорку.

Зазначимо, це знаменує собою розворот для Японії, яка раніше заявляла, що буде поступово скорочувати імпорт при пошуку альтернативних постачальників після санкцій проти Росії після її вторгнення в Україну 24 лютого.

Цей крок також підкреслює потенційний зсув у політиці закупівель в сфері енергетики в Японії.

За даними уряду, у 2021 році на Росію припадало 11% всього імпорту вугілля в Японію. У 2021 році Росія була п'ятим за величиною постачальником сирого і зрідженого природного газу до Японії.

Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, Японія імпортує майже все споживане нею вугілля, що робить її третім за величиною імпортером після Індії та Китаю.

Після вторгнення Росії в Україну Японія посилила санкції, починаючи від виключення Москви з міжнародної платіжної мережі SWIFT і закінчуючи заморожуванням активів центрального банку. Також були заморожені активи російських чиновників, олігархів, банків та інші заходи, в тому числі високих технологій в Росію.

Крім того, Японія активно допомогає Україні. Зокрема, «країна сонця, що сходить» виділила $200 млн фінансової допомоги для України.

Нагадаємо, днями раніше, США оголосили про новий пакет санкцій проти росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ