Європарламент дав «зелене світло» COVID-сертифікатам ЄС, які підтверджуватимуть вакцинацію від коронавірусу, негативний тест або ж наявність імунітету після одужання від COVID-19.

Про це повідомляє «Німецька хвиля».

Пленарне засідання прийняло новий Регламент ЄС щодо цифрових COVID-сертифікатів 546 голосами проти 93 та 51 утримались (сертифікати для громадян ЄС) та 553 проти 91 та 46 утрималися (сертифікати для громадян третіх країн).

Сертифікат буде виданий національними органами безкоштовно та буде доступний у цифровому або паперовому форматі, що містить QR-код.

Документ засвідчуватиме, що людина була щеплена проти COVID-19, нещодавно отримала негативний результат тесту або вилікувалась від інфекції. На практиці це будуть три окремі сертифікати. Спільна система ЄС дозволить зробити сертифікати сумісними та перевіреними в Європейському союзі, а також запобігти шахрайству та підробці.

Тепер текст має бути офіційно прийнятий Радою ЄС  та опублікований в Офіційному журналі для негайного набрання чинності та застосування з 1 липня 2021 року.

Три COVID-сертифікати ЄС

Ці сертифікати підтверджуватимуть вакцинацію проти коронавірусу, негативний тест на COVID-19 або ж наявність імунітету до цієї хвороби. Сертифікати видаватимуть обов'язково тим, хто вакцинувався однією з чотирьох зареєстрованих у Євросоюзі вакцин: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson. При цьому кожна держава ЄС чи Шенгену матиме змогу видавати сертифікати для вакцин, рекомендованих ВООЗ або ж допущених до використання в окремих країнах об'єднання.

Як негативні визнаватимуться лише ПЛР-тести та тести антиген. Наявність імунітету можна буде підтвердити лише позитивним ПЛР-тестом. Ковідний сертифікат видаватимуть не раніше ніж через 11 днів після такого позитивного результату і діятиме він 180 днів.

COVID-сертифікати ЄС будуть безкоштовними. Їх можна буде отримати як у електронній, так і в паперовій формі. Головним їхнім елементом буде QR-код, за допомогою якого перевірятиметься автентичність сертифікату.

Передбачається також визнання сертифікатів, які видаватимуть треті країни, якщо вони відповідають критеріям європейських сертифікатів.

Україна веде переговори з Єврокомісією щодо взаємного визнання даних документів.

Українські сертифікати вакцинації вже погодилися визнавати окремі країни, зокрема, Угорщина, Молдова, Туреччина.

ІА "Вголос": НОВИНИ