З 1 вересня у Львівських школах не буде жодного класу, де б дітей навчали російською мовою.

Про це «Вголосу» повідомила голова депутатської комісії освіти і науки Львівської міської ради Вікторія Христенко.

За її словами, депутати вже працюють над рекомендаціями для управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, які унеможливлять створення російськомовних класів у школах Львова.

«Ми маємо намір на засідання депутатської комісії озвучити ці рекомендації та скерувати їх в управління освіти для виконання. Ми попередньо обговорювали з колегами-депутатами і всі одностайно вважаємо, що російській мові не місце в наших школах», - каже вона.

Депутатка нагадала, що у Львові досі працювали чотири школи, де навчання частково велося російською мовою - №6, №17, №45 та №52. 

За інформацією «Вголосу» такі класи створювалися на вимогу батьків, більшість яких переїхали до Львова з тимчасово окупованих регіонів України ще у 2014. Проте після повномасштабного вторгнення росії в Україну навіть такі бастіони руського міра у Львові почали падати, тобто, відмовлятися від вживання російської мови.

А ось вчителям, які вели навчання мовою країни-агресора, запропонували навчати дітей українською мовою. Наразі їх звільняти ніхто не має наміру.

Також, цьогоріч не буде класів з російською мовою навчання і на Львівщині. Торік її навчали в трьох школах області. Офіційно про скасування російськомовних класів буде відомо до 5 вересня, коли всі заклади освіти подадуть звітність в Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Читайте також у «Вголосі»: у Львові пропонують економити ресурси та подавати гарячу воду у середу та суботу. 

ІА "Вголос": НОВИНИ