Амфору, яка знаходиться на даху Домініканського собору у Львові, потрібно демонтувати, щоб вона не впала.

Про це «Вголосу» повідомила начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець.

За її словами, фахівці піднялися до купола храму, обстежили амфору та надали висновки, що прикраса потребує реставрації.

За даними фахівців, амфори постраждали цього літа від удару блискавки.

«Влітку під час бурі туди влучила блискавка. Одна впала. І коли падала, то зачепила іншу. І тепер та інша там висить, ледве тримається», - каже Лілія Онищенко-Швець.

За її словами, амфора важить понад 400 кг. І вона настільки важка, що її навіть на риштування не можна поставити, тому що воно не витримає такої ваги.

Зараз фахівці закріпили частини розваленої амфори, аби вони не впали на людей, які проходять повз храм.

Ці амфори стоять на даху Домініканського собору з часу побудови храму. А його відкрили у 1749 році.

«Амфори складаються з трьох частин. Вочевидь, їх підіймати частинами та нагорі монтували. Але, щоб було зрозуміло, один найлегший фрагмент двоє чоловіків заледве можуть підняти», - каже  начальниця управління охорони історичного середовища.

Фахівці зараз вирішують як зняти рештки амфори.

Наступним етапом буде рішення, чи законсервувати прикраси з храму, чи відреставрувати й повернути на місце.

«Можливо, ми оригінали віддамо в лапідарній, а на храм поставимо копії. Копії в таких випадках виготовляють з полегшеного матеріалу», - зізналася Лілія Онищенко-Швець.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», влітку у Львові бушував буревій, який наробив чимало лиха. Так, під уламками дерев у Стрийському парку загинула молода закохана пара.

ІА "Вголос": НОВИНИ