Заслужений юрист України Юрій Ломага переконаний, що за каденції чинного міського голови нової комунальної школи у Львові не буде. Причина банальна - в підсумку 15 років врядування Андрія Садового міський бюджет Львова не має для цього коштів.

Про це він розповів у програмі “Народне-Толк Шоу” під час прямого етеру на телеканалі NTA.

Юрій Ломага пояснив, що будівництво шкіл можливе виключно з бюджету розвитку, однак коштів в ньому, після виплат усіх обов’язкових статей - не залишається. 

Цього року бюджет розвитку складає 3,7 млрд грн. З них мільярд зарезервований на погашення кредитів, ще один - на пріоритети в соціальній сфері, тобто освіту та медицину, а третій мільярд - на погашення користування послугами Львівводоканалу, Теплоенерго, а також на е-квиток. Виходить, що на всі інші потреби залишається 700 мільйонів. Якщо ми вирішимо збудувати школу, ми витатимемо всі гроші і доведеться брати знову кредити “на життя”. Львів і так живе в кредит”, - пояснює депутат.

Юрій Ломага також розповів, що у Львові гостра проблема з борговими зобов’язаннями. Так, наприклад, Львів досі не віддав кошти за реконструкцію вулиці Городоцької, проведеної ще у 2010 році. Зі слів, депутата, таких підрядників, яким місто досі не віддало коштів за виконані роботи - безліч.

Коли в людини зарплата 1000 гривень, вона не планує свій бюджет на 5. А от ми у Львові саме так і живемо - в кредит. З містом судяться за те, що влада не віддає борги, і стягуватимуться кошти, а в майбутньому будуть стягувати майно, якщо ми не почнемо ці борги віддавати. Це все наслідки бездіяльності міського голови і всієї його команди”, - завершив Юрій Ломага.

 

 Зауважимо, що за минулі 5 років міська влада взяла кредити на великі суми для втілення важливих для міста проєктів, як то е-квиток чи сміттєпереробний завод. А минулого року, напередодні місцевих виборів, у Львові розпочався “великий ремонт”, для виконання обіцянок мера, коли одночасно на реконструкцію закрили низку ключових магістральних вулиць.

Разом з тим ми не знаємо яка ситуація буде з бюджетом. Ми розуміємо що це е-квиток, компенсація різниці в тарифах, + колишні борги, це забере більшу частину бюджету розвитку на наступний рік” - констатує Уляна Пак, депутатка ЛМР від фракції “Європейська Солідарність”.

Станом на сьогодні жоден з цих проєктів не реалізований до кінця, і понад те, для впровадження е-квитка місту потрібно додатково ще близько 1 мільярда гривень. Водночас Бюджет розвитку Львова станом на вересень був наповнений менше, ніж на половину від суми запланованих надходжень.

При тому, що наступного року, за словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, з бюджету Львова на виплату боргів за кредитами, лізингами та іншими борговими зобов'язаннями піде понад 1 млрд грн. Зауважимо, що Бюджет розвитку Львова всього трохи перевищує 3 мільярди гривень. Детальніше про ситуацію з бюджетом Львова читайте за посиланням

Детальніше про критичну проблему з комунальними школами Львова читайте у матеріалі "Вголос" за посиланням. 

ІА "Вголос": НОВИНИ