Філософ, публіцист і політолог Ігор Лосєв розповів, чому в Європі зараз толеруються ліві політичні сили і дискримінуються праві.

Про це він розказав у коментарі «Вголосу».

«Тут треба відштовхуватись від того, що демократичний Захід дуже по-різному ставиться до лівого і правого тоталітаризму. Скажімо, ставлення до нацизму на Заході однозначно вороже, а от ставлення до комунізму там таким не є. Це все тому, що комунізм вони вважають, так би мовити, меншим злом, ніж той же нацизм. Це пов’язано із широкою співпрацею західних суспільств із Радянським Союзом. Крім того, значна частина західної інтелігенції перебуває під впливом лівих ідей, а в їхніх університетах відбувається засилля лівої професури», - пояснив Ігор Лосєв.

«Також, це все тісно пов’язане із могутньою радянсько-російською пропагандою та впливом Союзу, а тепер Росії. Західні суспільства зараз є дуже «засміченими» російською агентурою. Тому на заході не насмілюються по-справжньому засуджувати комуністичний варіант тоталітаризму на рівні з нацизмом. Просто тоді доведеться розповісти про чисельні випадки співпраці з Радянським Союзом та комунізмом. Доведеться розповісти про чимало випадків відвертої безпринципності Заходу і навіть здачі певних демократичних країн комунізму. Я маю на увазі Угорщину 1956-го року та Чехословаччину 1968-го», - додав експерт.

«Різне ставлення до двох ідеологій виникло й тому, що Захід не хоче визнавати власну провину. Радянський Союз ні в якому разі б не проіснував так довго без підтримки Заходу. Це і купівля радянських енергоресурсів, і постачання в Союз продуктів харчування тощо. Скажімо, вже з часів Хрущова СРСР стояв перед реальною загрозою голоду. Просто Сталіну, у свій час, було байдуже, скільки людей помре від голоду, а Хрущову – вже ні, через певну імперіалізацію режиму. І Захід замість того, щоб поставити Союз у жорсткі рамки, всіляко сприяв подальшому існуванню цього режиму», - підкреслив він.

«Саме цим і пояснюється таке різне ставлення до лівих і правих у світі. Ультраправі у всесвітньому масштабі вже переможені, а ультраліві не тільки не переможені, а ще й наступають. Якщо подивитись на останні події в Сполучених Штатах Америки, то ми бачимо, що там теж дуже велику роль відіграють ультраліві. Тільки вони тепер виступають не з позицій захисту пролетаріату, а з позицій захисту різних маргіналів та різних меншим, в тому числі й расових і сексуальних», - резюмував Лосєв.

Більш детальну інформацію можна переглянути у статті “Тріумф «лівих» та цькування «правих»: шизофренія ліберальної демократії“.

ІА "Вголос": НОВИНИ