Американські вчені з університетів Стенфорда та Північної Кароліни знайшли рішення для захисту космонавтів від радіаційного опромінення.

Про це повідомляє наукове видання Biorxiv.

Під час потенційних міжпланетних подорожей дослідники запропонували застосовувати для захисту спеціальний вид грибка, який з'явився у Чорнобилі. Дослідникам вдалося експериментально підтвердити, що Cladosporium sphaerospermum здатний поглинати радіацію. Щоб це вияснити грибок відправили на міжнародну космічну станцію (МКС) де він пробув протягом 30 днів з грудня 2018 року по січень 2019 року.

З'ясувалося, що цей вид грибка здатний здійснювати радіосинтез з метою розмноження, використовуючи пігмент, відомий як меланін, для перетворення гамма-випромінювання в хімічну енергію. На станції в рамках експерименту розмістили чашки Петрі з грибами. Кілька лічильників Гейгера й датчиків підключили до мікрокомп'ютера Raspberry Pi для захоплення рівнів радіації і вимірювання вологості, температури й інших параметрів.

Гриби вижили в умовах мікрогравітації і при цьому знизили рівень радіації майже на 1,82%. За розрахунками команди, цей показник може зрости до 5%, якщо гриби будуть повністю оточувати об'єкт. Особливо наголошувалося, що грибковий шар був відносно тонким, всього 1,7 мм.

Дослідники зробили висновок, що шар завтовшки в 21 см «в значній мірі зведе нанівець» річну дозу, яку космонавти можуть отримати на Марсі. У поєднанні з меланіном і реголітом буде досить шару завтовшки 9 см.

Раніше було підраховано, що за одну подорож на Марс і назад людина може отримати 60% від допустимої прижиттєвої норми опромінення.

Великою перевагою цього методу захисту для міжпланетних подорожей вчені називають те, що даний грибок можна вирощувати в необхідних кількостях просто на борту корабля, підживлюючи його потрібними речовинами.

Вперше чорна пліснява була описана через 5 років після аварії – в 1991 році, а потім вчені виявили, що грибкові організми здатні поглинати радіацію. Вони перетворювали енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію таким чином, як рослини за допомогою фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ і хлорофіл у кисень і глюкозу.

Як повідомляв «Вголос», Служба безпеки України розсекретила нові деталі щодо будівництва та аварії на Чорнобильській АЕС.

ІА "Вголос": НОВИНИ