Цієї ночі, 11 вересня, енергоблок №6 Запорізької атомної електростанції відключили від енергомережі. Наразі йде підготування до його розхолодження та переведення у холодний стан.

Про це у телеграм повідомила пресслужба «Енергоатому».

«Останні три доби 6-й енергоблок працював в  режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через  російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв'язку Запорізької АЕС з енергосистемою України», - йдеться у повідомленні.

Відомо, що вчора ввечері поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Тож було ухвалено рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний.

В разі повторного пошкодження ліній зв'язку з енергосистемою живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів. Тож на ЗАЕС потрібні додаткові партії дизельного пального.

«Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв'язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв'язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС», - зазначили в «Енергоатомі».

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ