Щороку у Львові з настанням зими повертаються і старі проблеми. От лише йдучи дорогою, ви запросто можете стати жертвою ожеледиці чи льодової брили. Попри численні скарги, місцеві мешканці часто залишаються непочутими, а їхні проблеми — невирішеними. Тож як бореться місто з наслідками зими й чи вдається це, з’ясовував «Вголос».

Як вже інформував «Вголос», понад тисячу львів'ян отримали травми на вулицях Львова протягом січня. Найчастіше такі випадки траплялися на проспекті Червоної Калини та на вулиці Володимира Великого.

Про це «Вголосу» повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Зокрема, протягом минулого місяця до травмпунктів Першого медичного об'єднання Львова звернулася 1371 особа: 739 осіб до 8-ї лікарні та 571 до лікарні швидкої допомоги. Це на 411 пацієнтів більше, ніж торік.

Відтак із приходом зими Львів автоматично стає місцем для виживання. Лише вийдете на вулицю вранці, а на вас уже повсюди чатує небезпека. Найперше — у вас під ногами.

Слизька дорога на вулицях — одна з головних небезпек, яка швидко може стати причиною травми. Такі проблеми помітні практично по всьому Львову. А шансів натрапити вранці на вже посипану сумішшю дорогу не так і багато.

Втім не варто забувати, що трапитися нещастя може і згори. Проходячи повз будинок, ви легко можете стати жертвою льодової брили. Таких по місту взимку теж знайдеться чимало. І всі вони звисають просто над головами пішоходів.

Попри нібито роботу комунальних служб, небезпеки у холодний період точно не меншає. Тож зимовий Львів стає квестом на виживання. Особливо ті райони, де переважає приватна забудова. 

 

Травми та скарги

Невдоволені відгуки містян рясніють на сайті Гарячої лінії міста практично з кожного району. Загалом скаржаться на невчасну роботу комунальних служб або ж взагалі її відсутність.

«Це є Львів. Мікрорайон Кривчиці, вулиця Прогулкова, прохання прореагувати, бо ні пройти ні проїхати, в автівках шини можна в тих ямах позалишати, досить того, що техніка, яка посипає піском, їздить лише після звернень на гарячу лінію, а техніка, яка мала б відгорнути цей сніг, взагалі цієї зими ще не бачила, це ж можна якось трохи розгорнути ці руїни, щоб полегшити життя мешканців», — скаржаться мешканка Наталія Поліщук.

Як вже раніше повідомляв «Вголос», у центральній частині Львова утворились численні брили льоду, які часто звисають над пішохідними зонами та тротуарами. Так, у вівторок, 16 лютого 2021 року, у середмісті велетенська бурулька впала на голову 20-річній студентці. Травма була настільки серйозною, що дівчині терміново зробили операцію. Ця проблема не є новою, і львів’яни із нею стикаються щороку.

До того ж залишаються і вічні проблеми з дорогами, які в зимову пору через лід стають катастрофічними.

«Прохання почистити та провести ямковий ремонт на вул. Стрийський 87, 87-А, 89. Ці ями та горби з льоду унеможливлюють проїзд. Ями утворилися унаслідок ремонту труб водопостачання (які кожного місяця ремонтують в одних і тих самих місцях, але після ремонту лише посипають щебенем)», — зазначають мешканці.

Зимовий благоустрій на вулиці Личаківській 

Найчастіше жертвами льодяних брил стають саме старші люди. Та не лише вони. Як повідомили на «Гарячій лінії міста», навпроти будинку на вул. Кониського, 11, на жінку впала бурулька. Постраждалій надали медичну допомогу та відпустили додому. Постраждала — іноземка, студентка Медичного університету, 21 рік, повідомляють у ЛМР. Як уточнили у Личаківській районній адміністрації, постраждалу доправили у 8-му міську клінічну лікарню, медики надали дівчині допомогу та відпустили додому.

«Такий стан має впродовж багатьох років зупинка Львівська обласна клінічна лікарня (біля буд. Личаківська, 58): калюжі в проваллях і лід. А поруч благополучно собі існує офіс ЛКП Господар, яке є балансоутримувачем території й нібито щороку готує її до зимового періоду", — скаржиться львів’янка Наталія Калінович.

Не менше випадків і понівечених автомобілів через брили льоду. На водіїв вранці очікує «приємний сюрприз». Така проблема залишається незмінною з року в рік.

«Центр Львова, вул. Саксаганського: на балконах висять бурульки, під ногами — ожеледиця. Невже не можна хоча б посипати піском? Минулої зими цю ділянку вулиці теж ніхто не прибирав», — зазначають мешканці.

Фото:glavcom.ua

Також місцеві наголошують на тому, що повідомити про проблему на Гарячу лінію буває вкрай важко. Відтак прохання залишаються непочутими, а проблеми — невирішеними.

«Територія біля готелю на пл. Звенигородській, що в самісінькому центрі Львова, не прибирається від снігу та льоду ніколи. Звертання на Гарячу лінію за тел. 1580 — марна трата часу. Соромно за наше місто, бо купа туристів якраз прямують цією площею до Високого Замку», — йдеться у зверненні на Гарячу лінію міста.

Чи можливо відшкодувати травму?

Втім, якщо ви вже стали жертвою такої бездіяльності, можна повернути кошти. Або принаймні спробувати.

В такому випадку насамперед необхідно зробити фото чи відео місця, де трапився нещасний випадок. З’ясувати, хто є власником чи балансоутримувачем будинку. А вже опісля звернутися до поліції з заявою.

Протягом всього процесу лікування доведеться збирати квитанції про усі витрати, які пов’язані з відновленням здоров’я. І наостанок звернутися з цивільним позовом до суду.

Якщо вину таки доведуть, вам компенсують гроші за лікування та моральну шкоду. Якщо сума за лікування сягатиме понад 80 тисяч гривень, винних можна притягнути до відповідальності.

Як убезпечити себе самотужки

Аби не стати черговою жертвою негоди та не травмуватися, ми підібрали для вас поради, як убезпечити себе під час ожеледиці.

  1. Насамперед варто використовувати взуття з твердою та не пласкою підошвою. Це зменшить можливість впасти.
  2. Не варто також дорогою поспішати. Краще вийти на деякий час швидше. А йдучи слід переносити центр ваги з ноги на ногу.
  3. Не тримайте рук у кишенях. Адже так є великий ризик травмуватися при падінні.
  4. Тримайтеся осторонь від будівель, щоб захистити себе від льодових буруль.
  5. Не варто також йти біля самого краю проїжджої частини. Це небезпечно, і не лише при слизькій дорозі.
  6. Обходіть металеві кришки люків. Саме вони дуже часто вкриті льодом, не говорячи вже про ймовірність того, що вони можуть бути погано закріпленими.
  7. Якщо ви все-таки впали і відчуваєте нудоту, біль у суглобах чи наявність набряків та гематом — варто негайно звернутися до лікаря, щоб уникнути фатальних наслідків.

Місцева бездіяльність

Проблемна ситуація у Львові взимку продовжується з року в рік. Попри масові скарги львів’ян, місто вже вкотре залишається неготовим до наслідків зими.

«На жаль, львівська влада не вміє вчитись на власних помилках. Кожного разу, як настає у Львові зима та випадає багато снігу, виявляється, що місто не готове до початку зими 1 грудня», — зазначає депутат від ВО «Свобода» Андріян Гутник.

Торік та ж проблема змусила міського голову Андрія Садового взяти до рук лопату. Тоді в місті випало понад 30 см снігу. Натомість комунальним службам не вистачило очищувальної техніки. Ситуація загострилася і стала критичною.

Попри це, багатьох депутатів така допомога мера засмутила, вони наголошували на тому, що сніг варто очищувати вчасно, а не лише заради фото.

«Вартує згадати тільки події минулого року, коли ситуація дійшла до того, що мер пішов прибирати сніг. Однак, замість чергового піару Андрія Садового, потрібно просто ретельніше готуватись до негоди», — наголошує Андріян Гутник.

Утім, йдеться не лише про прибирання снігу, а й про якість, від якої теж чимало залежить. І з якою, на жаль, у Львові проблеми.

«Основна причина такого стану дороги — це заморозки та відлига, які є регулярними в нас під час зими. Однак вражаюча кількість знищеної дороги вказує ще на одну причину — якість прибирання снігу. Як правило, коли чистять дорогу, то скидають максимум на праву сторону, а далі прибраний сніг так і залишають — не збираючи, де він тане, потім замерзає, потім знову тане, і так по колу», — зазначає депутат Львівської міської ради від фракції «Варта» Ігор Зінкевич.

Звертають депутати увагу і на те, що сьогодні погодні умови, особливо ожеледицю чи штормові попередження, можна передбачити, відповідно — підготуватися. Натомість у нас вирішувати проблему починають лише тоді, коли стикаються з сумними наслідками.

«На сьогодні кожна людина користується мобільним телефоном та має можливість подивитись прогноз погоди, тим більше, чиновники ЛМР з окладами в десятки й сотні тисяч гривень... Тим більше, перед великими снігопадами надзвичайники попереджають мешканців про це. Тоді чому, щоб не наступати на одні й ті ж граблі, не можна ретельно підготуватись до зими та вчасно розпочати прибирання снігу?» — зазначає Андріян Гутник.

Окрім недбалого ставлення, проблемою є і недостатня кількість необхідної техніки. Адже у разі критичної ситуації її, як завжди, замало.

«І, звісно, варто придбати необхідну для цього техніку. Окрім доріг, в нас також є хідники, які не тільки не прибираються, а й залишаються вкриті льодом. Кожного разу після потепління сніг починає танути та стікати з будинків. Згодом, як часто буває, це все замерзає і лікарня швидкої допомоги приймає десятки, а інколи й сотні травмованих за день», — вважає Гутник.

Не менш важливим є і те, що проблема не лише у недбалості комунальних служб, а й у чиновниках, які вкотре не спромоглись вирішити проблему.

«За минулий місяць у територіальне медоб’єднання Львова потрапило 285 містян, які постраждали від ожеледиці. Ці люди постраждали, в першу чергу, через недбалість чиновників. Враховуючи ситуацію, яка відбувається кожної зими, потрібно ретельніше підходити до цього питання та готувати сани влітку!» — продовжує Гутник.

Ігор Зінкевич наголошує на тому, що варто запровадити чіткі правила прибирання, так роботи стануть ефективнішими.

«Торік пропонував Ірині Маруняк запровадити чіткі правила прибирання у Львові — одні для всіх, якими б користувалися як інструкцією. Тепер прошу Олега Забарила, як керівника департаменту, втрутитися і розробити чіткі плани прибирання, щоб в жодному разі сніг не залишали біля бордюрів», — наголошує Ігор Зінкевич.

Схоже, зимова погода протримається ще довго і проблема прибирання доріг від снігу залишається актуальною.

Фото:zahid.espreso.tv

Підсумовуємо, що, на жаль, ситуація з року в рік лише повторюється. А помилки нічого не вчать. В той час як жертвами такої недбалості стають самі львів’яни.

ІА "Вголос": НОВИНИ