Президент України підписав закон № 1780-ІХ «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Незадовго до цього його підтримала Верховна Рада, а Володимир Зеленський підписав закон як «невідкладний».

Про це повідомили на офіційному сайті Президента України. 

 

Як стверджують в Офісі Президента, документ був розроблений задля виконання стратегічного завдання України, а саме - європейської та євроатлантичної інтеграції.

«В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році», – зазначив Володимир Зеленський.

Зокрема, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  1.  бере участь у політичному житті;
  2. має значний вплив на засоби масової інформації;
  3.  є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  4.  підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Обов’язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками поширюватиметься на всіх посадових осіб, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

Зауважимо, що закон набуває чинності через 6 місяців від сьогоднішнього дня.

Додамо, що ряд депутатів та експертів критикують закон як такий, що сприяє концентрації влади в руках президента та посиленню авторитарних тенденцій російського зразка. Наприклад, нардеп Валентин Наливайченко вважає, що з прийняттям закону про олігархів в Україні хочуть взяти під контроль редакційну політику приватних ЗМІ.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ