У цьому певен виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Андрій Кирчів, передає кореспондент «Вголосу».

Під час презентації у Львові енергоощадного проекту «Школа енергії» він зазначив, що зміна свідомості людини, а також її поведінки щодо витрат енергії позитивно впливають на заощадження як енергії, так і власних коштів.

«Тільки поведінкові зміни людини – вимикання світла, коли виходиш з кімнати, ущільнення вікон і дверей, щоб не було протягів, зачиняння дверей від приміщень, де є перехід від теплої до холодної зони, закривання водотяги – може давати від 5 до 15% економії. Це такий елементарний показник: зміна свідомості, зміна підходу до витрат енергії дають дуже багато», – пояснив  Андрій Кирчів.

Своєю чергою, директор Незалежного інституту екологічних проблем у Берліні (UfU) Альмут Таран зазначила, що всі будівлі як в Україні, так і в Німеччині мають загальні проблеми, що впливають на зайві витрати енергії. Це стосується і навчальних закладів.

«Звичайна німецька школа, у якій навчається близько 500 учнів, витрачає близько 100 тисяч євро за опалення й електрику щороку. Майже 65 тисяч євро витрачають лише за опалення. Тому ми намагаємося змінювати поведінку людини. Привчаємо час до часу провітрювати приміщення, порядно користуватися опаленням, електрикою. Все це дозволяє економити до 5% енергії», – сказала Альмут Таран.

Як писав «Вголос», львівська школа-ліцей «Оріяна», що на Сихові, братиме участь у проекті енергоефективності «Школа енергії».

ІА "Вголос": НОВИНИ