Котелевський районний суд Полтавської області визнав винним у колабораційній діяльності уродженця смт.Борова Харківської області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 20 січня.

У період з липня і до початку вересня минулого року  обвинувачений, знаючи, що співробітники селищної ради працюють на підконтрольній території України, добровільно  в умовах окупації працював на посаді керівника палацу культури в смт. Борова.

Чоловік готував наради працівників палацу культури та бібліотекарів селища та сіл, які входять до Борівської селищної ради Ізюмського району Харківської області. Також підтримував рішення загарбників, а саме: закликав співробітників до співпраці з незаконною окупаційною владою, складав списки української літератури для її списання та знищення, брав участь у підготовці до проведення російських свят — 22 серпня дня прапора і 23 серпня дня звільнення міста Харкова від німецько-фашиських загарбників.

Після звільнення окупованої частини Харківщини колаборанта викрили. Його дії кваліфікували як публічні заклики до співпраці з окупаційною адміністрацією держави-агресора (колабораційна діяльність — ч. 1 ст. 111-1 ККУ).

До суду надійшла заява обвинуваченого про визнання вини і згоду на спрощений розгляд без проведення судового засідання і за відсутності учасників.

Обставиною, що пом’якшує покарання, є щире каяття, а обтяжує — скоєння злочину з використанням умов воєнного стану. Раніше чоловік до кримінальної відповідальності не притягувався.

Суд покарав громадянина, заборонивши на 10 років  обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю пов`язаною з наданням публічних послуг.

Читайте також у «Вголосі»: цієї ночі сили повітряної оборони ЗСУ збили 24 дрони-камікадзе. 

ІА "Вголос": НОВИНИ