З 14 жовтня у Львові розпочато ремонтні роботи на перехресті вулиці Городоцької та площі Кропивницького, біля церкви Ольги та Єлизавети. Відомо, що проведення робіт на цій ділянці триватиме цілодобово. “Вголос” вирішив дізнатись чи буде проводитись компенсація мешканцям та хто забезпечуватиме безпеку на цій ділянці вночі.

Реконструкція вул. С. Бандери триває. Основні роботи зараз зосереджені на перехрестях з вул. Антоновича і вул. Героїв УПА, а із 14 жовтня підрядна організація ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» розпочала роботи на перехресті з вул. Городоцькою. Відомо, що на час робіт громадський транспорт курсує за зміненими маршрутами, а ділянка від вул. Тобілевича до пл. Кропивницького перекрита для проїзду транспорту.

Втім, через перекриття перехрестя вулиць Бандери - Городоцька вже в перший день тут утворились величезні затори. Як відомо, на час робіт транспорт об’їжджатиме закриту ділянку в напрямку до центру міста по вул. Тобілевича - вул. Федьковича, а в напрямку до Залізничного вокзалу - по вул. Короткій. Паркування на вул. Тобілевича – вул. Федьковича - пл. Кропивницького – вул. Короткій до закінчення робіт заборонено.

Об'їзд перекритої ділянки

Нагадаємо, довгоочікувана реконструкція вулиці Бандери розпочалась минулого року. Вартість ремонту складає 209,5 млн грн без врахування розробки проєктної документації. За умовами тендеру, роботи мали б бути виконанні до 30 червня 2021-го року.

Андрій Садовий обіцяв 6 грудня 2019-го року, що ремонт вулиці буде завершений до кінця 2020-го року. Втім, безпосередньо реконструкція вулиці розпочалася лише 28 вересня 2020-го року, щодо закінчення робіт, то спочатку Андрій Садовий вже назвав - кінець серпня поточного року, а потім переніс “дедлайн” на кінець року. 

Компенсація мешканцям: якою буде сума та чи виплатять усім?

Як відомо, для швидшого закінчення влаштування трамвайної інфраструктури на перехресті вулиць Бандери та Городоцької, ремонтні роботи тут триватимуть цілодобово. Мешканцям будинків, які розташовані біля ділянки ремонтних робіт, запропонують механізм компенсації за потенційні незручності. Його повинні напрацювати до 10 листопада та розглянути на засіданні виконавчого комітету.

Як повідомив міський голова “Вголосу”, незабаром районна адміністрація повинна опрацювати питання компенсації з мешканцями. Наразі точної суми компенсації немає, але вона залежатиме від розташування будинків.

Звичайно будуть написані заяви зі сторони людей і буде визначений рівень компенсації. Адже треба розуміти, що є помешкання, які виходять прямо на ділянку де проводяться роботи, а є ті, які знаходяться за 50 метрів і теж мішатимуть людям спати. Звичайно, з точки здорового глузду, там де вікна виходять на ділянку компенсація буде вища. Такого досвіду ми раніше не мали. Це перший раз ми хочемо випрацювати модель, яка має бути адекватною. На мою думку, будь-яка сума буде значно меншою, ніж збитки, які ми маємо через заблокований проїзд по вул. Городоцькій. Кожен день блокування - це втрати для електротранспорту, АТП-1 та мешканців Львова. Тому роботи триватимуть 24/7”, - каже Андрій Садовий

Раніше ми вже повідомляли про компенсації мешканцям через ремонтні роботи на ділянці вул. Бандери

Хто забезпечуватиме безпеку на ділянці?

За протокольним рішенням, яке 15 жовтня ухвалила комісія ТЕБ і НС, управлінню патрульної поліції у Львівські області було доручено сприяти у проведенні робіт та забезпечити постійне чергування на ділянці перехрестя вул. Бандери - вул. Городоцької.

Фото: Вголос

Як повідомив міський голова Львова, патрульна поліція у місті вже проінформована та з 18 жовтня, щоночі, на цій ділянці здійснюватиметься контроль. Патрульна поліція повинна забезпечити умови для проведення цілодобових ремонтних робіт.

Сьогодні є керівник патрульної поліції. Ми сьогодні проводили нараду. Вони всі проінформовані. Рішенням комісії ТЕБ і НС їм доручено здійснювати контроль за уможливленням цілодобової роботи”, - каже Андрій Садовий.

Яка ситуація на вулиці С. Бандери?

За словами директора ЛКП Львівавтодор Миколи Власюка зараз на вул. С. Бандери для проїзду вже відкрита ділянка від вул. Чупринки до вул. Коновальця, а також перехрестя з вул. Федьковича. Натомість тривають роботи на перехрестях з вул. Антоновича і вул. Героїв УПА. А в проміжку 4-7 листопада для проїзду планують відкрити перехрестя з вул. Антоновича. Перехрестя з вул. Героїв УПА відкриють трішки пізніше.

Фото: Вголос

Втім голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич зазначає, що ремонт останньої ділянки вул. С. Бандери на перехресті з вул. Городоцькою потрібно було розпочинати після того, коли б завершили ремонт ділянки від вул. Антоновича до вул. Героїв УПА

Якби ці перехрестки були функціональні й дали можливість розв'язки залізничного району, то фактично ми б не мали такі проблеми на вул. Городоцькій та не придумували б ці всі схеми. Але найбільше мене дивує те, що ці всі схеми придумуються після того, коли закрилась ділянка та розпочались ремонтні роботи. Немає логістики в роботі. Про мешканців, які кожного дня добираються на роботу взагалі не подумали” - каже Зінкевич

Депутат зазначає, що можна було зробити по-інакшому. Адже кількість робочих по всій вулиці є однією. А відтак, після завершення роботи на перехрестях вул. Антоновича і вул. Героїв УПА тих людей, які зараз там працюють, можна було перевести на перехрестя вулиць С. Бандери - Городоцька. За його словами, так на ділянці робота виконувалась би максимально швидко і структуризовано і це дало б можливість розв’язки основних трафіків.

Читайте також: Реконструкція вулиці Бандери: чи закінчать роботи до кінця року?

ІА "Вголос": НОВИНИ