У порівнянні з груднем минулого року політичні вподобання українців зазнали певних змін. Якби вибори до Верховної Ради відбувалися на початку лютого, найбільшу кількість голосів виборців отримала б партія «Європейська солідарність».

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 5-13 лютого 2022 року.

Політичну силу п’ятого президента України Петра Порошенка наразі готові підтримати 15,5% серед усіх респондентів і 22,9% серед тих, хто збирається голосувати.

На другому місці – «Слуга народу», за яку проголосували б 11,1% серед усіх респондентів і 16,4% серед тих, хто визначився з вибором.

Автори дослідження наголошують, що різниця між партіями – понад похибку, тобто формально «ЄС» перебуває на першому місці, «Слуга народу» – на другому.

Третє місце ділять партії «Батьківщина» (7,8% серед усіх респондентів та 11,5% серед тих, хто визначився) та «ОПЗЖ» (6,8%,10,1%). Крім цього, понад 5% мають партії «Наші» (4,2% і 6,2%), «Розумна політика» (3,9% і 5,8%) і «Сила і честь» (3,5% і 5,1%). Інші партії мають нижчу підтримку.

У порівнянні з груднем 2021 року у випадку практично всіх партій (в т.ч. партій-лідерів) різниця в рейтингу – у межах похибки, тобто статистично значущих змін не було. Лише у випадку партій «Сила і честь» та «Голос» бачимо деяке зниження рейтингу.

Водночас якщо в грудні 2021 року різниця між «ЄС» і «Слугою народу» була в межах статистичної похибки (тобто формально партії ділили перше місце), то зараз «ЄС» має «чисте» перше місце, а «Слуга народу» – друге. 

Нагадаємо, що посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в ефірі BBC Radio 5 прокоментував можливість відмови від прагнення вступити в НАТО, щоб запобігти війні, вказавши, що Україна може проявити “гнучкість”.

Депутати з «Європейської Солідарності» обурені такою заявою посла України у Великій Британії Пристайка і вимагають від влади негайної реакції.

ІА "Вголос": НОВИНИ