Змінилася видача рецептів для отримання інсуліну пацієнтам із цукровим діабетом. Ліки можна буде отримати за електронним рецептом, оскільки препарат включили до переліку «Доступних ліків». Також якщо раніше рецепти виписували виключно лікарі-ендокринологи, то тепер це робитимуть і сімейні лікарі.

Деталі розповів Юрій Вендзилович - директор КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний ендокринологічний центр».

“На Львівщині інсулінозалежними є 12 200 хворих на діабет. Раніше, щоб отримати  ліки за рецептом, потрібно було щомісяця звертатися до лікаря-ендокринолога. Нерідко спеціаліст мав до 200 пацієнтів, що створювало незручності для пацієнта і для лікаря. Тепер правила змінилися” - розповідає Юрій Вендзилович

З 1 жовтня програма забезпечення інсулінами перейшла до адміністрування Національної служби здоров’я України та увійшла до переліку «Доступних ліків»

“Перший електронний рецепт на інсулін пацієнту може виписати виключно лікар-ендокринолог на основі  плану лікування, внесеного в електронну систему охорони здоров’я. І я б радив хворим поспішити. Лікарів- ендокринологів є обмаль, то хворим потрібно вже від сьогодні реєструватися  на прийом”- каже лікар.

З його слів, в індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсулін із визначенням типу, виду та дозування.На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну. Повторний рецепт зможе виписати сімейний лікар.

“Це буде дуже зручно для пацієнта, бо із сімейним лікарем є тісний контакт, а рецепт можна виписати у телефонному режимі”, - зазначає Юрій Вензилович. 

Маючи електронний рецепт, пацієнт може звернутися до будь-якої аптеки, яка має договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів

Понад 5300 аптек та аптечних пунктів по всій країні відпускатимуть інсулін за електронним рецептами безоплатно або з доплатою. Впізнати таку аптеку можна буде за наліпкою “+Інсуліни”

Крім того, знайти  аптеки допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій включено 76 препаратів інсуліну. З них 47 – повністю безоплатні", – наголошують у міністерстві.

Перевірити наявність препаратів в аптеках Львівщини за програмою «Доступні ліки» можна за посиланням

Нагадаємо, що з початку цього року за програмою “Доступні ліки”  в Україні лікарі первинки виписали понад 8,6 млн рецептів. Найбільша кількість - понад 6 млн 100 тисяч - припадає на ліки проти серцево-судинних захворювань.

З січня до програми приєдналися вперше понад 450 тисяч пацієнтів. А загалом програмою користуються  три мільйони пацієнтів.

Читайте також:

“Доступні ліки”. Як людям з розладами психіки отримувати безкоштовно медпрепарати

ІА "Вголос": НОВИНИ