На місці будівництва сміттєпереробного заводу у Львові вже вбито 590 паль. Залишилося вбити ще 1200.

Про це сьогодні, 21 грудня, під час засідання депутатської комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки Львівської міської ради повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.  

За його словами, далі підрядник повинен провести гідравлічні випробування та відвести воду з ділянки, на якій передбачається побудувати сміттєпереробний завод.

Запрацювати він повинен через два роки.

Тарас Калужний зазначив, що після того, як завод побудують, ЛКП «Зелене місто» стане єдиною управлінською компанією зі збору та переробки сміття у Львові. Тобто, монополістом.

«Ми будемо це контролювати. Звичайно, будуть субпідрядники, які зараз вивозять ці відходи. Але потім вони повинні будуть везти їх на сміттєпереробний завод. На якомусь етапі ми скажемо перевізникам: всі відходи, це не є ваші приватні відходи, це є відходи міста, тому вони повинні бути відповідним чином захоронені», - говорить він.

Директор ЛКП «Зелене місто» стверджує, що проектна потужність заводу – 250 тисяч тон. Саме стільки сміття виробляє Львів за місяць. Але він не може спрогнозувати тарифи на вивіз сміття за два роки і чи буде вигідно перевізникам співпрацювати з містом.

«Станом на сьогодні ми в тариф не сунемося. Жодної розробки з тарифів найближчі рік-два ми не плануємо», - запевняє Тарас Калужний.

Водночас він зізнався, що ЄБРР, який надав кредити на будівництво сміттєпереробного заводу, перестане фінансувати цей проект, якщо не буде гарантій від міста, що все сміття, вироблене у Львові, потрапить саме на цей сміттєпереробний завод.

Натомість депутатів цікавить що буде з тими договорами, які мешканці чи структури (ОСББ або інші) уклали з перевізниками, які вивозять сміття на полігони, і яких ці умови та тарифи влаштовують. Адже мешканці матимуть право обирати того виконавця послуг, який їм вигідний.

Наразі, за словами голови комісії Уляни Пак, є багато питань, на які немає відповідей. Наприклад, чи погодяться львів’яни на тарифи, до яких їх примусить міськрада, або чому досі у місті не налагоджено сортування сміття, і чому не проводять просвітницьку діяльність.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», чиновники Львова засекретили договір про будівництво сміттєпереробного заводу.

Також Львів візьме ще один кредит для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

ІА "Вголос": НОВИНИ