Російське консульство у Львові надіслало листа до Львівської міської ради, в якому вимагає не допустити демонтажу радянської зірки на Марсовому полі у Львові.

Про це «Вголосу» повідомив ветеран російсько-української війни Антон Петрівський.

В цьому листі, підписаному в.о. генерального консула І.Калугіною, містяться вимоги виконувати міжнародні зобов’язання на норми національного законодавства щодо захисту та збереження військових меморіалів.

«Дивує, що у Львові, який претендує на статус культурної столиці України,  практично знищений монумент бойової слави. Його плачевні наслідки можна побачити у закладі під назвою «Територія терору»: від барельєфів залишилися шматки понівеченого, розірваного металу», - говориться у листі російського консульства до міської ради Львова.

Копія цього листа є у розпорядженні «Вголосу». А сам лист написаний російською мовою, що суперечить правилам дипломатичного тону. Адже представник іноземної держави, звертаючись офіційно до представників влади, повинен послуговуватися державною мовою, тобто – українською.

За словами Антона Петрівського,  громада Львова не реагуватиме на цей лист.

«За моїми даними, зараз міськвиконком узгоджує усі деталі з юридичним департаментом. І через тиждень другий слід очікувати, що питання про демонтаж радянської зірки з Марсового поля розглянуть на виконкомі», - каже він.

Також, за словами ветерана, такий же лист надійшов і до Дрогобицької міської ради. Але тут російське консульство вимагає не демонтовувати скульптурну композицію «вічний вогонь».

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», Москва надіслала Україні ноту протесту, в якій вимагала не чіпати радянські символи. якими щедро колись промаркувала українську землю. 

Водночас за словами Антона Петрівського, повна декомунізація у Львові завершиться не раніше ніж через рік. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ