Москва скерувала до Міністерства закордонних справ України ноту, в якій висловлює своє обурення наміром демонтувати у Львові на Марсовому полі радянську зірку.

Відповідне звернення розміщено на сайті МЗС Росії.

Так, у ноті вказується, що через плани львівської влади знищити копію радянського ордена, московська влада вимагає від України виконувати міжнародні зобов’язання на норми національного законодавства щодо захисту та збереження військових меморіалів. Також Москву обурює, що керівництво України позбавляє українських громадян можливості пам’ятати про подвиг українців у боротьбі з фашизмом.

«Собака гавкає, караван – йде», - так прокоментував цю ноту один з ініціаторів декомунізації Львова, представник руху «Суспільство майбутнього», учасник російсько-української війни Антон Петрівський.

За його словами, така реакція ворога є свідченням, що львів’яни діють вірно. Понад те, мешканців Львова підтримують й мешканці інших міст України.

Депутат ЛМР від ВО «Свобода» Любомир Мельничук наголосив на тому, що декомунізація в Україні й так відбулись ледь не найпізніше серед всіх країн Східної Європи, то ж її темпи варто пришвидшувати, а не сповільнювати. Тим паче через заяви представників країни-агресора. 

Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook. 

"Львів точно не зважатиме на думку Кремля. Навпаки, вважаємо, що занадто затягнули з декомунізацією. Якби ще на початку 90-их повністю позбулися радянської окупаційної спадщини, як це зробили країни Прибалтики й Польща, то не довелось би робити революції, скидати російських маріонеток, а тепер і воювати за наші кордони", - говорить він.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», влада Львова, на вимогу активістів, пообіцяла демонтувати радянську зірку на Марсовому полі. Очікується, що таке рішення виконком прийме вже у серпні.

Також, минулого тижня у Львові на Стрийській завершили демонтаж монументу слави та вивезли останні дві скульптури – «батьківщину-матір» та «червоноармійця». Під час демонтажу у підніжжі однієї зі скульптур знайшли капсулу з прізвищами тих, хто їх виливав та встановлював. Як прокоментував «Вголосу» Антон Петрівський, він готовий обміняти цей брухт на своїх полонений побратимів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ