За свою тривалу історію Львів дійсно став містом, яке існує у кількох метрах. Адже під вулицями галицької столиці існує ціле паралельне місто - підземна мережа Львова, глибина якої сягає в окремих місцях 40 метрів під землею.

Про таємниці підземного Львова та запобігання частим підтопленням міста дигер та екстремал Андрій Риштун розповів на хвилях "Вголос FM" в програмі «Актуальне інтерв'ю» з Ігором Слотюком.

Повний випуск подкасту можна прослухати на відеохостингу YouTube. Ми ж підготували для вас основні тези щодо особливостей підземного Львова. 

Якщо ви шукаєте ідеальний район для життя у Львові, то можемо порекомендувати вам підземелля Полтви, адже за словами Андрія Риштуна, це напевне одне з найбільш комфортних місць для життя у Львові. 

"В Полтві не смердить. коли тече вода, вона затягує чисте повітря ззовні через решітки дощоприймачів. На вулиці можна навіть бачити конденсат з клубів пари. В Полтаві взагалі ідеальні умови для життя - тому що влітку там + 20-22 С°, навіть коли на дворі + 35 С°. А взимку - 16-17 С°.", -  розповідає дигер? 

Водночас за словами екстремала, попори будівельний бум у Львові ситуація з каналізаційною системою не є критичною.

"На мою думку, все буде гаразд. кількість людей в місті не зросла, і водоспоживання залишається тим самим. Інша справа - кліматичні зміни, і ті рясні дощі, які затоплюють місто. А у звичайних умовах води в каналізації не більше ніж по коліно" - говорить Андрій Риштун.

Воднчоас, за словами дигера, критичні точки на мапі підземного Львова все ж існують, і це та проблема, яку варто розв'язувати невідкладно. 

"Є критичні точки - наприклад всім відоме перехрестя Сахарова й Вітовського. Там треба ще один колектор, адже існуючого не достатнього. Є навіть світлини з польських часів, коли цю ділянку теж затоплювали. 

 

Є Торф'яна, це зовсім інша пробелма. Там сходиться колектор з центру міста, з Левандівки та Виговського. вони всі сходять в раз, а далі по Липинського колектор йде вдвічі вужчий. Там інколи аж плити підіймаються від такого руху, або починає тексти вода з унітазів на перших поверхах. Місця там є цілком достатньо, то ж єдиний варіант - ще один колектор звідти і аж на очисні споруди далі", - підсумував Андрій Риштун.

Зауважимо, регулярні підтоплення міста є частим явищем для Львова. 

Зокрема, через потужну зливу місто було паралізовано 11 травня 2020-го року. 20 червня минулого року ситуація повторилась. Масштабні зливи з затопленням вулиць були у Львові також в травні та вересні 2019-го року, в серпні 2018-го року та в травні й липні 2017-го року. Крім того, в травні 2016-го року внаслідок потужної зливи підтопило частину району Сихів, а масштабні підтоплення перехрестя Сахарова-Вітовського були ще в 2015-у.

Детальніше про те, чому «пливе» Львів, читайте у матеріалі "Вголос". 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ