Голосів фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді було недостатньо, аби переламати ситуацію з пам’ятником Моцарту на площі Маланюка.

Про це у прямому ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA заявив керівник Львівської міської організації ВО «Свобода», заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук. 

Любомир Мельничук розповів, що депутати Львівської міськради від ВО «Свобода» сьогодні одностайно підтримали петицію щодо демонтажу пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка. Зі слів політика, вони висловили позицію частини львів’ян, які воліли б бачити на місці пам’ятника Моцарту монумент видатному українському діячу. 

«Аби поставити цей пам’ятник без рішення депутатів, його назвали пам’ятним знаком. Його встановили, а потім усім намагаються пояснити, як це все прекрасно, чудово, а всі, кому не подобається цей пам’ятник, вони смаку не мають, це селюки, мовляв, цей пам’ятник – це квінтесенція сучасного мистецтва і він не може нікому не подобатися», – зауважив гість програми.

На думку Мельничука, владі Львова необхідно прислухатися до львівських митців, які «хором кричать», що пам’ятник Моцарту є несмаком, і до позиції  частини львів’ян, яка взагалі схильна до знесення даного моменту. 

«Саме тому наша фракція голосувала так, аби підтримати позицію половини львів’ян. Але, на жаль, ми не змогли переламати ситуацію, яка відбувалася у сесійній залі», – додав він.

За словами Мельничука, нинішнє голосування у Львівській міськраді показало реальне ставлення депутатів не лише до культури у місті, а й до самих львів’ян.

 

Нагадаємо, у квітні цього року виконком Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. І 26 серпня цей знак, а точніше – скульптуру, встановили попри протести частини львів'ян.

30 серпня 2021 року на порталі e-dem.in.ua – Єдина система місцевих петицій було зареєстровано електронну петицію під назвою «Демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка». Петиція набрала необхідні 500 голосів підтримки. 

Водночас прихильники скульптурної композиції створили петицію з альтернативною думкою. 

Зрештою міська рада Львова не підтримала петицію за демонтаж монументу Моцарту

ІА "Вголос": НОВИНИ