Ситуація з коронавірусом на Львівщині ускладнюється. Кількість нових випадків захворювання серед дорослих в порівнянні з початком тижня збільшилась вдвічі. Також зростає захворюваність серед дітей. На сьогодні в дитячих ковідних відділеннях перебуває 102 пацієнти.

Про це під час брифінгу повідомив регіональний координатор з питань вакцинації Олег Когут.

“Ще два дні тому за добу в області виявляли тисячу нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, за вчорашній день ми маємо майже 2 тисячі лабораторно підтверджених випадки захворювання. Також сьогодні побито рекорд середини осені щодо госпіталізації – 235 осіб”, – розповідає Когут.

За його словами, популярна думка про те, що інфікувавшись штамом “Омікрон”, який зараз циркулює, люди переносять захворювання легко, безумовно є правильною. Але потрібно зрозуміти, що серед великої кількості тих, що захворіли, будуть люди, які важко переносять недугу.

Зараз в реанімаційних відділеннях спеціалізованих стаціонарів перебувають більше ста пацієнтів, 38 – на апаратах ШВЛ.

“Теперішній спалах – це наслідок святкувань. Та інша причина те, що багато хто повернувся із заробітків з країн, де циркулює “Омікрон”. Вважаю, що це тільки початок росту захворюваності. Оскільки Штам “Омікрон” дуже контагіозний, це призведе до великої кількості хворих”, – каже лікар.

Рівень захворюваності серед дітей також зростає. Станом на сьогодні у “ковідні” відділення стаціонарів госпіталізовано 102 пацієнти, з них: 76  пербувають у Львівській обласній дитячій лікарні “Охматдит” і  26 – у Львівській міській  дитячій клінічній лікарні.

“Тому ще раз хочу нагадати про профілактичні заходи: носіння маски та зберігання соціальної дистанції. Окрім того потрібно зменшити кількість контактів. Якщо з’явились ознаки недуги, а вони є подібними до простудних захворювань, потрібно самоізолюватись та негайно звернутися до лікаря”, – застерігає Олег Когут.

Також він зазначає, що рівень вакцинації під час різдвяно- новорічних свят, на жаль, впав. Зараз в області наявні всі вакцини за винятком CoronaVac, але її надходження очікують вже сьогодні.

Зі слів регіонального координатора, можливо сьогодні область перетне позначку 50% щеплених першою дозою, двома дозами вакциновано 47%. Ці показники є недостатніми, щоб створити колективний імунітет.

Лише  42 відсотки вакцинованих  людей,  віком понад 60 років. Серед дітей щеплення мають – 8200 осіб.

Щодо бустерної дози вакцини, то як каже медик, Львівщина пасе задніх. Лише  6500 осіб щеплених. Для прикладу в Харківській та Дніпропетровській області цей показник втричі вищий. 

“Вже доведено науковою спільнотою, що така доза посилює захищеність організму до 90 відсотків. Це не означає. що людина не захворіє, але як правило, захворюваність протікатиме в легкій формі і не призведе до летальних наслідків”, – зазначив регіональний координатор з питань вакцинації.

Чи перейде Львівщина у “червону зону”, чіткої відповіді Олег Когут не дав, але сказав, що якщо взяти ті показники, які спостерігаємо протягом цього тижня, то можливо  уже –  через 10 днів.

Нагадаємо, що згідно з рішенням обласної комісії ТЕБ і НС, з 19 січня Львівщина перейшла у «помаранчеву» зону епіднебезпеки.

Про усі деталі із захворюваністю на коронавірус на Львівщині читайте у матеріалах:

«Червона зона» на Львівщині: питання днів чи годин

«Омікрон» на Львівщині: що відомо про новий штам коронавірусу

 

ІА "Вголос": НОВИНИ