Львівські науковці вже вдруге здійснили виїзд на Золочівщину, де раніше виявили місце падіння літака часів Другої світової війни.

Про це повідомляє видання АрміяInform.

Під час перших розкопок пошуковій групі вдалось знайти рештки літака, а вже під час другої поїздки там обережно викопали шурф на ймовірному місці знаходження останків пілота.

Як пояснили науковці, останки були на зовсім незначній глибині – на поверхні снігу було більше, ніж землі зверху на рештках загиблого льотчика.

Під час розкопок було знайдено кілька малих ґудзиків РСЧА, монети номіналом 1 і 5 копійок 1938 та 1939 років, застібки парашутного ранця, частини згорілої тканини парашута, прив’язні пряжки. Але головне – петлички, так званий кубар, що свідчить про приналежність загиблого до молодшого офіцерського складу.

Відомо, що «кубарі» носили командири у званні лейтенанта (також – молодшого та старшого лейтенанта). Вони мають вигляд квадратів із червоною емаллю. 

Останки пілота, якого знайшли, забрали для належного поховання на цвинтарі. Пошуковці зараз намагаються встановити особу.  

«Перебравши списки втрат особового складу, дійшли до висновку, що тільки четверо льотчиків відповідають місцю падіння, даті та військовим званням. Це – молодші лейтенанти Федір Митрофанович Мойсейченок, Мартин Євстахович Мітін, Іван Андрійович Самойлов та Ігор Григорович Семенюк. Перший – командир ланки, решта – льотчики. Один українець, один білорус і двоє росіян. Льотчик-українець, до речі, з Кіровоградщини», -  розповів керівник пошукової групи і співзасновник організації «Пошук літаків в Україні» Андрій Кір’янов.

Варто зазначити, що уламки літака, знайденого на Золочівщині, передали до Державного музею авіації імені О. Антонова. У цьому ж районі 80 років тому було збито 4 літаки, тому в лісі досі лежать їхні уламки та останки ще трьох загиблих пілотів.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ