У п'ятницю, 15 жовтня, на Львівщині відбулось перепоховання 16 воїнів УПА, яких вбили співробітники НКВС.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Відомо, що останки 16-ох воїнів Української повстанської армії перепоховали у селі Соколівка Буської територіальної громади Золочівського району.

Всі загиблі є молоді хлопці та одна жінка. Вони стали жертвами НКВС.

Вголос раніше писав, що в більшості з них є вогнепальні поранення, які можна характеризувати як бойові. Також та тілах загиблих виявили травми завдані тупим предметом, швидше за все – прикладом зброї.

Чин похорону відбувся сьогодні у місцевому храмі. Так, мешканці громади, священники, представники місцевої, районної та обласної влади молитвою вшанували пам’ять загиблих та урочистою ходою пройшли до сільського кладовища, де відбулася церемонія перепоховання останків. 

За словами очільниці ЛОР Ірини Гримак, перепоховання і вшанування пам’яті загиблих воїнів УПА символічно відбувається саме у дні відзначення 79-ї  річниці створення Української повстанської армії.

«Сьогодні за велінням совісті та громадським обов’язком ми зібралися тут у селі Соколівка, щоб відновити справедливість і через кілька десятиліть таки схилити голови, віддати належну шану та за християнською традицією поховати борців за волю України. Адже через УПА пройшло понад сто тисяч осіб, а за підтримку повстанців каральними органами радянського союзу було репресовано понад півмільйона людей. Земля України встелена тілами героїв, які у здавалося б безнадійній ситуації до останнього подиху вірили та боролися за майбутню незалежність України», - наголосила Ірина Гримак.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ