З 20 вересня 2021 року набувають чинності зміни до постанов Кабінету Міністрів України, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Ці зміни регламентують правила, за якими житимуть українці під час оголошення  жовтої та червоної карантинних зон.

Ще свіжі торішні спогади, коли раптово оголошували карантинну зону певного кольору, зачиняли крамниці, а мешканцям забороняли виходити з дому. Ніхто не розумів що діється і як треба діяти. Підприємці зазнавали збитків, працівників звільняли з роботи. І це породжувало тільки злість та хаос.

То ж «Вголос» спробував зрозуміти, що передбачають нові правила.

Відразу зазначимо, що зараз Львів перебуває ще у зеленій карантинній зоні. І хоча лікарі вже б’ють на сполох, міська влада не повідомляє коли будуть введенні жовті карантинні обмеження.

Жовта зона

Жовта зона для львів’ян означатиме деякі обмеження.

Так, що стосується працівників, то від них все ж вимагатимуть вакцинуватися від ковіду. Ну хоча б першою дозою.

Якщо 80 відсотків персоналу отримає першу дозу щеплення від ковіду, то такому підприємству (закладові освіти, крамниці чи іншим) дозволять працювати.

Що стосується відвідувачів, то тут власники бізнесу можуть самі вирішувати чи обслуговуватимуть вони тільки вакцинованих, чи не вимагатимуть підтвердження ковід-сертифікатами.

Червона зона

Червона зона - це коли зачиняють чи не всі заклади: школи, садочки, торгові центри, ресторани. Забороняють візити до перукарні, стоматолога (дозволять тільки в разі сильного болю) та скасовують планові оперативні втручання.

Майже все життя переходять в онлайн.

Проте цього разу обіцяють дозволити працювати тим закладам, де персонал буде стовідсотково вакцинованим. А у відвідувачів вимагатимуть показати ковід-сертифікат.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», депутати Львівської міської ради ще на початку липня звернулися до міських чиновників з проханням напрацювати дорожню карту, щоб забезпечити безперебійну роботу бізнесу в умовах карантинних обмежень. Таку ініціативу підтримали й підприємці.

ІА "Вголос": НОВИНИ