Оксана Єстеферова, директорка ЛКП «Львівавтодор», написала заяву на звільнення з посади. При цьому незабаром на підприємстві має розпочатися масштабний аудит діяльності від 2017 року.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook депутат ЛМР від фракції «ВАРТА» Ігор Зінкевич.

За словами Зінкевича, який також очолює транспортну комісію ЛМР, точну причину наразі невідомо. Проте відомо, що незабаром має стартувати великий державний аудит підприємства, що виступає замовником більшості реконструкцій та ремонтів львівських вулиць. 


Шлях  Оксана Єстеферової до «Львівавтодору»

Оксана Єстеферова прийшла працювати до ЛМР разом з командою Андрія Білого, який написав заяву на звільнення на початку червня. Відомо, що до роботи в ЛМР він працював у ряді приватних компаній. Зокрема Procter & Gambl (2007-2001), DSSmith (2012-2013), «Дунапак Україна» (2013-2016). Додамо, що з 2014- 2017 рр. у ТзОВ «Дунапак Україна» та афілійованій з нею ТзОВ «Дунапак Таврія» працював на посаді виконавчого директора колишній заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків, який зараз працює позаштатним радником Андрія Садового.

У компанії Procter & Gambl працювала власне Оксана Єстеферова, яка з 23 вересня 2020 року очолювала ЛКП «Львівавтодор». Нагадаємо, інфраструктурні проєкти, за які відповідає ЛКП «Львівавтодор», курував Андрій Білий.

Чому масово звільняються чиновники Садового?

Нагадаємо, крім Андрія Білого, який курував транспортні та інфраструктурні проєкти й пішов з посади на початку літа, нещодавно залишив також роботу в ЛМР і керівник ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свищо, якого обвинувачують в організації злочинної схеми, яка завдавала збитків бюджету міста на майже 1 млн грн. 

Ігор Зінкевич у коментарі для «Вголос» зауважив, що заяви про звільнення чиновники міської ради чомусь пишуть напередодні тих чи інших важливих рішень, які стосуються сфери їх відповідальності. 

«Безпосередньо Андрій Білий йде. Коли я говорив, що це одна команда яка не працює для Львова, з мене сміялися. А зараз дійшло до того, що вони самі пишуть заяви на звільнення. Нагадаю, Андрій Білий сам написав заяву на звільнення. Нібито, аби допомогти громаді. Розмежування повноважень, яке має чітко сформувати відповідальність всіх посадових осіб,  проголосували перед його заявою», - заявив він.

Голова транспортної комісії також наголосив, що міський голова Андрій та Садовий та в цілому виконавча влада Львова жодним чином не комунікують з депутатами ситуацію стосовно  хвилі звільнень керівників, які відповідають за вкрай важливі сфери життя міста - транспорт та інфраструктуру. 

"Свищо має  кримінальне провадження. Мерія захищала його, ніби то він хотів зекономити бюджетні кошти. І тепер написав заяву на звільнення.  А ось тепер і Єстерефрова написала. В них немає питань до людей, які пишуть одне за одним заяви на звільнення?", - дивується Зінкевич.

Петро Адамик, голова фракції «Європейська Солідарність» в ЛМР, у коментарі для «Вголос» припустив, що звільнення напередодні масштабних розслідувань діяльності львівської влади свідчить про бажання чиновників уникнути відповідальності за результати своєї роботи.

«Ніхто не хоче нести відповідальність. Ніхто нічого не зробив з того, за що відповідав. Е-квиток - є загроза запуску як такого. Спершу мав бити листопад, потім грудень, тепер говорять що дата запуску - січень. Зараз є загроза запуску е-квитка як такого. Сміттєзвалище - та ж сама історія. Ми щось збудували?», - говорить Адамик

Хвиля звільнень напередодні ймовірного дефолту: «Щури» тікають з корабля?


За словами Петра Адамика, це ймовірне не останнє звільнення серед високопоставлених чиновників ЛМР «за власним» бажанням, адже станом на зараз Львів стоїть на порозі технічного дефолту. 

"Далі - по факту ми маємо технічний дефолт по багатьох об'єктах. Ми робили аналіз по об'єктах культури, а зараз будемо робити по інфраструктурних. В нас не виконується бюджет. Місто не оплачує виконавцям. Ми йдемо до того, що нам будуть блокувати рахунки, бо ми не виконуємо своїх зобов'язання. Люди  працюють, а ми перестали їх оплачувати не пояснюючи причини. Є загроза невиконання бюджету плюс борги за минулі періоди. Вони ж розуміють, що це відповідальність", - говорить депутат. 

Нагадаємо, станом на зараз у Львові триває бюджетна криза. Через потребу повертати кредиті, взяті за часів минулих каденцій міського голови Львова Андрія Садового, а також масштабні ремонти доріг, які розпочались перед виборами минулого року, навантаження на бюджет сильно зросло. 

Зокрема, на сесії ЛМР 20 травня керівник департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук заявив, що наступного року для сплати всіх боргових зобов’язань міста необхідно буде понад 1 млрд 100 млн гривень. «165 млн – то відсотки, 265 млн – виплата по гарантіях комунальним підприємствам і 674 млн – це тіло кредиту», – зазначив він.

Зауважимо, що станом на зараз Бюджету Львова критично бракує надходжень. Зокрема, на засідання комісії культури депутати виявили, що міські чиновники запланували робіт на об'єктах культури на суму в понад 300 млн грн, у той час, як у бюджеті на це закладено фактично 50 млн. Згідно з результатами першого півріччя до бюджету розвитку Львівської МТГ надійшло 175,1 мільйона гривень, що становить 52,3% від запланованого на перше півріччя. Бюджет розвитку недоотримав 160 мільйонів гривень.

Також нагадаємо, що цьогоріч депутати ЛМР погодили додаткові кредити для порятунку збиткових комунальних підприємств міста та розрахунку з підрядниками за ремонти.

20 травня на засіданні ЛМР погодила кредит на 390 млн грн від державних “Укрексімбанку” та “Укргазбанку” під 11,3% та 11,58% річних. Ці кошти підуть на розрахунок з виконавцями робіт, які очікують на кошти з минулого року. Це на додачу до ще одного кредиту у 22 млн євро, який взяли в ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) для порятунку збиткових комунальних підприємств.

Хто замінить Єстеферову?

За словами Ігоря Зінкевича, наразі абсолютно невідомо, хто саме має очолити «Львівавтодор». Проте з посиланням на власні джерела він говорить, що Андрій Садовий вже визначився з кандидатурою нового директора. За словами Зінкевича, міський голова не планує проводити конкурс на цю посаду, а призначити нового керівника за договором. 

"Зараз ми маємо нічне темне затемнення. Інформацію про  звільнення Єстеферової підтверджують всі мої джерела. І ніхто не може підтвердити, кого Андрій Садовий  представлятиме (новим керівником - ред.). Це зміна шило на мило. Хто оце за людина, чи вона зі Львова, що вона планує. Ніхто нічого не знає", - обурюється Зінкевич.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ