Під час засідання Печерського суду у справі проти 5-го президента України та лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка, охорона заблокувала доступ до зали суду. Посилаючись на малий розмір зали засідань, у якості глядачів до судового процесу допустили представників лише окремих ЗМІ.

Про це журналіст телеканалу NTA Олег Янко повідомив у спеціальному етері "Народного Толк Шоу". 

"Зараз ми перебуваємо у судовому коридорі. Безпосередньо у залу суду нас не пропускають, тим чином порушуючи наші права", - говорить журналіст під час трансляції. 

При спробі зайти у залу судових засідань, вільний доступ представників ЗМІ за умови пред'явлення посвідчення є гарантований законом, охорона суду не пропустила журналістів. На питання, чому вхід до зали засідань охоронці відповідати відмовились, як зрештою, і на будь-які інші. 

Коли ж знімальна група спробувала піднятись на другий поверх, аби перевірити інформацію про присутність там судді Олексія Соколова, охорона також заблокувала журналістів, заявивши, що суддя, який перебуває у нарадчій кімнаті вже 4-у годину, може там «перебувати хоч 24 години». В обох випадках охоронці не представилися на прохання журналістів. 

  • Зауважимо, що відповідно до ч.2 ст. 7 ЦПК УКраїни особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених ЦПК України.


З огляду на присутність у залі засідань представників окремих ЗМІ, та відповідно, відсутність обмежень для трансляції, встановлених ЦПК України, недопуск знімальної групи телеканалу NTA, як і низки інших медіа, можна розглядати як порушення українського законодавства. Нагадаємо, події відбуваються у коридорах Печерського суду Києва. 

 

Це очевидне порушення закону

Таким чином події у прямому етері "Народного Толк-Шоу прокоментував львівський журналіст та медіаменеджер Віктор Біщук.

"Очевидно, що це порушення законодавства про доступ до інформації. Треба віддати належне вашому журналісту, він достатньо наполегливий. Але працівники суду навіть не представилися, хто вони є, і що роблять перед дверима зали засідань та нарадчій кімнаті", - говорить він.  

Водночас стосовно самого суду над лідером найбільшої опозиційної партії, за словами Біщука це рішення є щонайменше дивним з огляду на контекст. у якому зараз перебуває Україна. 

"Офіс простих рішень міцно перемістився на Банкову та нашіптує президенту. в нас енергетична криза, ми на порозі вільних відключень енергій. в нас сотні тисяч ворожих солдат у двох державах біля кордону. А що роботи - посадити Порошенка". -  акцентувнатв він. 

Хроніка суду над Порошенко 

Нагадаємо, народний обранець прилетів рейсом W61567 авіакомпанії WizzAir о 9 годині 03 хвилини.

Біля аеропорту зібралися сотні прихильників Петра Порошенка. Також присутні соратники лідера «Європейської Солідарності».

Додамо, що коли Петро Порошенко прилетів в Україну з Варшави у нього намагалися відібрати паспорт. 

Як повідомив Порошенко, це було за вказівки чиновника з ДБР.

Згодом, радник Головнокомандувача ЗСУ Дмитро Ярош звернувся до президента Володимира Зеленського зі закликом «берегти Порошенка».

Пізніше, у Державному бюро розслідувань повідомили деталі так званої “вугільної справи», у якій фігурує п’ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко.

Під час перерви засідання, колишній президент України Петро Порошенко порадив нинішньому главі держави Володимиру Зеленському не вживати заборонених психотропних речовин.

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ