Науковці з Південно-Африканської Республіки, де вперше виявили новий варіант коронавірусу, «Омікрон», припустили, що цей штам може покласти край гострій фазі пандемії COVID-1.

Про це пише видання Bloomberg.

Дослідники вивчили дані пів тисячі пацієнтів та з'ясували, що всього 4,5% недужих на COVID-19 померли під час нової хвилі захворювання, порівняно із середнім показником у 21% в минулі рази.

Учені також дійшли висновку, що скоротилася середня тривалість перебування хворих у лікарні до чотирьох днів, якщо порівнювати з дев’ятьма днями раніше, а число госпіталізованих до відділень інтенсивної терапії зменшилося з 4,3% до 1%.

"З кожною хвилею спостерігаємо легший перебіг захворювання. Це свідчить про те, що Омікрон-штам може послужити передвістям закінчення епідемічної фази пандемії коронавірусу і переходом її в ендемічну (постійне поширення заразних хвороб у певних місцях, – ред.)”, – кажуть науковці.

Олег Когут, регіональний координатор із питань вакцинації у Львівській області, розповідає, що станом на сьогодні захворюваність на коронавірус на Львівщині є стабільною. Але оскільки в країнах Європи кількість інфікованих зростає, то, як свідчить практика, приблизно через три тижні слід і у нас очікувати сплеску захворювання.

“Штам “Омікрон” не є агресивним у плані перебігу хвороби, але в плані передачі – поширюється дуже швидко. Якщо “Дельтою” від однієї людини інфікувались 8-10 осіб, то у випадку з “Омікроном” ця цифра може бути подвоєною” , – зазначає Когут.

Людмила Гринів, лікарка-інфекціоністка Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, каже, що симптоми коронавірусної хвороби, спричинені штамом “Омікрон”, суттєво відрізняються від попередніх.

“Пацієнти не мають втрати нюху. Починається усе з гарячки. Також є першіння в горлі, сухий кашель, сильна втома, легкі болі у м'язах та нічна пітливість”, – пояснює лікарка.

За словами Людмили Гринів, штам “Омікрон” вражає здебільшого молодих людей віком 35-40 років.

Загалом від початку коронавірусної пандемії на Львівщині занедужало майже 223 тисячі осіб. За минулу добу підтвердили 386 нових випадків захворювання на COVID-19.

Читайте також:

Спалах “Омікрону” на Львівщині очікується вже до кінця січня – епідеміолог

У Франції виявили новий штам коронавірусу

ІА "Вголос": НОВИНИ