У зв'язку із поширенням нового штаму «Омікрон» у країнах Європи, українцям варто готуватися до спалаху чергової хвилі захворюваності і у нас. За прогнозами медиків, сплеск коронавірусних інфікувань слід чекати уже за три-чотири тижні.

Про це під час брифінгу повідомив регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

Як зазначив Когут,  в Україні епідеміологічна ситуація розвивається дещо повільніше, аніж в інших країнах Європи. Традиційно спалах тієї чи іншої інфекції відбувається через місяць, відколи його фіксують на Заході. 

“Як показує попередній досвід, до нас нова хвиля  захворюваності може дійти за три-чотири тижні.

Вакцинація – це єдиний специфічний і найдієвіший метод захисту. І не зважаючи на святковий період, не можна нехтувати своєю безпекою. Усіх вакцин в області є достатньо і будь-якою з них можна провакцинуватися», – наголосив епідеміолог.

Надія Рудницька, лікарка-пульмонологиня Центру легеневого здоров’я зауважує, що штам “Омікрон” характеризується високою заразністю у порівнянні з попередніми мутаціями коронавірусної хвороби, тому очікується, що зросте і кількість людей, які потребуватимуть госпіталізації.

“Незважаючи на те, що переважно перебіг захворювання  після зараження «Омікроном» є легким, але серед тієї кількості людей, які захворіють, буде і значне число людей із важкою формою хвороби . Це може спричинити значне навантаження на систему охорони здоров'я '', – каже експертка.

Загалом від початку пандемії у Львівській  області на коронавірус захворіло 221 тисяча осіб, майже  6 тисяч – померли.

Як писав «Вголос» у Сполучених Штатах Америки за минулу добу виявили понад 1 мільйон нових випадків інфікування коронавірусом. На сьогодні це світовий рекорд за весь час пандемії COVID-19.

Читайте за темою:

У Франції виявили новий штам коронавірусу

Штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомо?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ