Самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко звернувся від «білорусів» до протестувальників у Казахстані.

Скандальний політик закликав мітингарів «стати перед військовими на коліна» та вибачитися. Після цього протестувальники повинні звернутися до президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

Відповідне відео з’явилося на сторінці «Пул Першого» в соціальних мережах.

Лукашенко зазначив, що хоче звернутися до протестувальників, яких порівняв із бандитами. Він додав, що вони пошуміли, покричали, а тепер потрібно зупинитися, поки ситуація не зайшла занадто далеко.

Якщо мітингарі «перевернуть країну», то це нібито дорого їм коштуватиме.

Невизнаний очільник Білорусі закликав народ встати на коліна та вибачитися перед військовими. Далі необхідно сідати з владою за перемовини.

Лукашенко вважає, що з Токаєвим можна домовитися адже він «дипломат та нормальна людина».

Хронологія подій у Казахстані

Як «Вголос» повідомляв, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися у Жанаозені Мангістауської області.

Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

В Алмати, у зв'язку із загостренням ситуації, до 19 січня запроваджено надзвичайний стан. Крім того, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни.

5 січня в Алмати протестувальники вирішили взяти штурмом будівлю мерії й прорвалися всередину, почалася пожежа. Також у цей день у казахському місті Алмати приземлився російський військовий літак Іл-76.

Згодом у Казахстані розпочались розстріли: з'явились перші жертви (відео 18+). Сьогодні стало відомо, що окрім миротворців, Росія відправляє також військову техніку в Казахстан.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ