Верховна Рада ухвалила закон про медіацію, який передбачає врегулювання конфлікту шляхом переговорів сторін за допомогою медіатора, без суду.

Як стало відомо з трансляції засідання Верховної Ради за закон проголосували 302 нардепи.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав це «надзвичайно важливим законопроєктом».

Закон закріплює на законодавчому рівні можливості проведення процедури медіації, яка полягатиме у добровільному позасудовому врегулюванні конфлікту (спору) шляхом переговорів між його сторонами за допомогою медіатора. 

Нардепи сподіваються, що закон допоможе розвантажити суди та дозволить «вільніше дихати» бізнесу.

Що передбачає цей закон?

Медіація може застосовуватися у будь-яких конфліктах (спорах), які виникають у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносинах, а також кримінальних провадженнях під час укладання угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Медіація не застосовується у спорах (конфліктах), які можуть вплинути на права і законні інтереси третіх осіб, які не беруть участі у медіації, та в деяких інших випадках.

Медіація проводиться за взаємною згодою сторін з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, незалежності та нейтральності медіатора, неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

Медіація може проводитися як до звернення до суду, так і під час судового провадження або під час виконання рішення суду. 

Хто такий медіатор, і що він має робити?

Медіатором може бути фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базову підготовку у сфері медіації в Україні або за її межами.

Медіатором не може бути особа, яка має незняту чи непогашену судимість, визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною.

Медіатор не може: поєднувати функцію медіатора з функцією іншого учасника медіації в конфлікті (спорі); надавати сторонам медіації консультації та рекомендації, якщо сторони не домовилися про інше; бути представником або захисником будь-якої зі сторін у досудовому розслідуванні, судовому, третейському чи арбітражному провадженні у конфлікті (спорі), в якому він був медіатором. 

Медіатор не має права вирішувати конфлікт або спонукати сторони до прийняття конкретного рішення по суті конфлікту (спору).

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ