Контингент військового блоку ОДКБ, основу якого складає Російська Федерація, перетнув кордон Казахстану. До складу групи крім росіян входять також білоруські військові.

Про це повідомляє пропагандистське інформаційна агенція країни-агресора «РИА Новости» з посиланням на секретаріат ОДБК (Організації договору колективної безпеки). 

 ">

У повідомленні йдеться, що передові підрозділи російських «миротворців» у складі ОДКБ вже розпочали виконання завдань у Казахстані.

Від Росії до складу контингенту ОДКБ увійшли підрозділи повітрянодесантних військ.

Білоруські військові також вирушили до Казахстану. Про це повідомляють пропагандистські інформагентства, підконтрольні самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенко. .

«ОДКБ направила миротворців до Казахстану: у складі групи підрозділів ЗС Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизстану», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як писав "Вголос",  під час розгону протестів поліція Казахстану масово застосовує вогнепальну зброю. За даними самих казахських силовиків, лише в Алмати поліція вбила десятки людей під час Антитерористичної операції зранку 6 січня.

Хронологія подій в Казахстані

Як «Вголос» повідомляв, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися у Жанаозені Мангістауської області.

Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

В Алмати, у зв'язку із загостренням ситуації, до 19 січня запроваджено надзвичайний стан. Крім того, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни.

Відомо, що внаслідок заворушень до лікувальних закладів Алмати з різними травмами звернулися 190 осіб.

5 січня в Алмати протестувальники вирішили взяти штурмом будівлю мерії й прорвалися всередину, почалася пожежа. Частина протестувальників спробувала прорватися до сусідньої будівлі, де до перенесення столиці була резиденція президента. З будівлі також видно клуби диму.

Пізніше, у казахському місті Алмати приземлився російський військовий літак Іл-76.

Згодом, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в екстреному зверненні заявив, що «діятиме максимально жорстко» через протести в країні.

Також з'явилась інформація, що на тлі масових протестів у Казахстані почалися відключення дротового та мобільного інтернету, користувачам з-за кордону недоступні багато казахстанських ЗМІ.

Додамо, що зовсім недавно протестувальники захопили аеропорт Алмати.

ІА "Вголос": НОВИНИ