Влада Швейцарії наклала вето на запит Данії щодо надання Україні військової техніки. Мова йде про бронетранспортери Piranha.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Frankfurter Rundschau.

Як йдеться у повідомленні, Данія направила офіційне звернення до уряду Швейцарії для експорту в Україну БТРів. Оскільки, купуючи техніку, країна зобов’язалася передавати її лише з дозволу Берну.

Швейцарія виправдала своє вето нейтральністю та законом про військові матеріали, що забороняє експорт озброєння до воюючих країн.

Водночас, вето Швейцарії викликало негативну реакцію в Європі. Віце-канцлер, міністр економіки Німеччини Роберт Хабек попередив, що очікує «максимальної підтримки» України серед європейських партнерів.

За даними ЗМІ, Швейцарія має «простір» у законодавстві та може дозволити іншим державам передавати швейцарське озброєння за певних умов. Також у парламенті знайдуться голоси для підтримки цієї ініціативи. Рішення можуть ухвалити вже цієї  п'ятниці.

Довідка: Piranha – сімейство колісних БТР розроблених швейцарською компанією MOWAG. Можуть бути у варіантах 4х4, 6х6, 8х8, 10х10. Це одна з наймасовіших платформ бронетехніки у світі.

Всі машини Piranha можуть плавати, для чого оснащені двома гребними гвинтами в кормовій частині корпусу. Piranha може використовуватися як винищувач танків та самохідний ПТРК (протитанковий ракетний комплекс).
На машину можуть встановлюватися різні вежі з гарматами іноземних виробників: швейцарські Oerlikon-Bührle GAD-AOA з 20-мм гарматою, ізраїльські TCM-20 зі спареною 20-мм зенітною гарматою, французькі Hispano-Suiza з 90-м ET-90 з 90-мм гаубицею-гарматою.

Читайте також:

У росії розпочалися ракетні навчання з ядерним озброєнням

Росіяни розмістили на Зміїному ракетні установки: є загроза для Одещини

В росії відкрито заявили, що хочуть включити Херсонщину, Запоріжжя й Донбас до складу рф

ІА "Вголос": НОВИНИ