Журнал «Грішниця» зберігається у муніципальному центрі вже понад півроку. Однак проблеми навколо його контенту виникали лише зараз. Спочатку фотографка виклала декілька фото з журналу у себе на сторінці і додала, що на багатьох з них зображені елементи еротики. З нею почали погоджуватись і інші дописувачі. Так міську раду швидко звинуватили у розповсюдженні розпусти, оскільки їхню цензуру журнал пройшов.

Львівська фотографиня Олена Кавкун виклала фото журналу на своїй сторінці ще 12 січня. Вона розкритикувала розповсюдження мистецького еротичного журналу «Грішниця», у Львівському муніципальному культурному центрі, що на вул. Стефаника. Олена оприлюднила фото тих сторінок журналу, де, на її думку, присутня порнографія.

"Вже сам факт створення дискусії, навіть з мікро припущенням, що присутність нижче поданого контенту у міській галереї - діло благе, є нічим іншим як спробою його там "легітимізувати«», - пише фотографиня.

 

Фото сторінок журналу "Грішниця"

 

Проте у самому муніципальному культурному центрі не погодились з думкою Олени Кавкун стосовно поширення порнографічних матеріалів. 
 

«Наш журнал знаходиться за склом. Відповідно, доступ до нього мають лише адміністратори, які можуть видавати його тим людям, які просять. Тим більше, він пройшов усі відповідні комісії для того, щоб зміг тут перебувати. Також ми можемо додати заключення адвоката, який це все описав». - розповідає директора центру Ляна Мицько. 

Львівський муніципальний культурний центр на Стефаника 11

Самі ж експерти виступили на захист журналу. Аргументуючи це тим, що ніяких порнографічних чи заборонених мотивів у ньому не спостерігається. Натомість наголосили на тому, що справа набула розголосу, через ніщо інше, як повноту жінки зображеної на обкладинці. Адже у Львові спостерігається далеко не один об’єкт такого характеру. Попри це, такої уваги загалу не збирає. Зокрема, мова зайшла про оголену статую в Італійському подвір’ї. 

«Ситуація очевидно вийшла за нормальні рамки та є надзвичайно несправедливою. Більше того, вона є загрозливою та токсичною. Адже якщо критична кількість людей буде збурена, то різні речі можуть відбутися. Цей арт-об’єкт навіть не є елементом еротики». - розповідає адвокат Володимир Гончаров. 

Дискусія стосовно журналу "Грішниця"

Також запрошені гості наголосили, що суспільство часто не бачить різниці між елементами культури та розпусти. Наприклад, плутає порнографію з еротикою. В той час, як журнал порушує важливі питання самопізнання та гендеру. 

«Насправді, ця ситуація є дуже показовою. Адже це важливо, що піднімаються саме такі теми. Цей журнал є фактом того, що зараз відбувається у нашому суспільстві. Мені важко оцінювати це як мистецький проєкт. Але не можна заперечувати, що це входить у рамки діапазону прийнятності», - говорить Гончаров.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", до фондового зібрання Львівської національної наукової бібліотеки імені В. Стефаника представники спецслужби передали рідкісний примірник книги «Часослов (Молитвослов)», виданий в Успенській Лаврі Почаєва у 1861 році. Його незаконно намагалися вивести з України на замовлення одного з приватних колекціонерів. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ