Кібератака з нібито польським слідом проти України та її державних установ є продовженням провокацій проти обох країн, з використанням елементів складної історії, які вже здійснювалися в останні роки.

Слід бути готовими до чергових провокацій РФ як проти українсько-польських відносин, так і проти інших дружніх альянсів України із зовнішніми партнерами. Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив колишній посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

Як зазначив колишній польський дипломат, ці дії не викликають здивування, оскільки вже вкотре використано елементи трагічних подій на Волині й історії УПА для “конструювання наративів, які могли б посварити українців з поляками”.

«Зараз важливо відкритим текстом говорити, що Польща підтримує Україну, що є Люблінський трикутник, що Польща допомагає Україні, що в Польщі живе, працює, вчиться й інвестує 1,5-2 мільйона українців, і що Україна підписала Угоду про асоціацію і хоче йти у напрямку отримання членства в ЄС та НАТО», - підкреслив експосол.

Він додав, що саме Польща є в авангарді країн Заходу, які активно підтримують інтеграцію Києва з ЄС та НАТО.

«Нинішня кібератака є спробою зробити у віртуальному вимірі саме те, що практично робилося тоді, коли я був послом в Україні: плюндрування пам’ятників, обстріл із гранатомета генконсульства Польщі в Луцьку тощо»,- зазначив колишній дипломат.

На його переконання, це може бути “лише початком”.

«Після приниження Путіна й відмов виконати його вимоги у Женеві й Брюсселі він виставив себе на посміховисько і хоче мстити. Це будуть різкі й багаторівневі дії, спрямовані проти усіх можливих альянсів України з іншими країнами»,- висловив думку експосол Польщі в Україні.

Нагадаємо, внаслідок хакерської атаки, яка була здійснена на низку урядових сайтів, витоку персональних даних не сталося.

Також, ми писали, що за результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атака була здійснена Російською Федерацією.

ІА "Вголос": НОВИНИ