На сьогодні на сміттєзвалищі у Грибовичах пробурено 33 свердловини, через які назовні виводиться метан. Цей біогаз перетворюється на електроенергію та передається у мережу.

Про це «Вголосу» повідомив  співзасновник та голова наглядової ради Групи Clear Energy Петро Багрій.

За його словами, втілення проекту коштує приблизно 40 млн гривень. Рік тому, коли проект тільки розпочинався, інвестор розраховував свої сили. Але через широкомасштабне вторгнення їм довелося звернутися за допомогою до держави.

За словами голови правління НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка, з львівського сміттєзвалища в рік вдасться видобути 800 тисяч кубометрів газу. З нього вироблять 2 мільйони 645 тисяч КВт/год на рік. Для порівняння, стільки електроенергії споживають 735 домогосподарств.

Він зауважив, сміттєзвалище у Грибовичах на рік викидає в атмосферу мільйони шкідливого звалищного газу.

 «Звалищний газ формується під час анаеробного (без доступу повітря) розкладу органічних решток відходів (залишки їжі, листя, гілки й т.д.). Зазвичай, цей газ є однією з причин пожеж і вибухів на звалищах. Такі пожежі важко загасити, бо вони утворюються і горять не на поверхні, а в глибині звалища», - пояснив він.

На думку начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, ризик пожеж на сміттєзвалищі у Грибовичах на сьогодні значно зменшився. Окрім того, тепер сміттєзвалище осяде під власною вагою та знизити висоту тих гір сміття, яке тут накопичувалося протягом 60 років.

сміттєзвалище

Нагадаємо, вивозити сміття на сміттєзвалище поблизу Львова перестали з 2016 році після трагедії, коли під горами сміття загинули четверо осіб – три рятувальники та один працівник ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року на сміттєзвалищі в Грибовичах розгорілася пожежа. Власне, джерела вогню з’являлися на цих горах сміття повсякчас. Як бачимо, за словами фахівці, причиною пожеж стає біогаз. Проте того дня полум’я було надто сильним. До гасіння залучили рятувальників ДСНС Жовківського загону.  

сміттєзвалище

30 травня пожежники вже завершили гасіння і збирали пожежні рукави. Саме тоді на Андрія Вненкевича, Богдана Юнка, Юрія Рудиму та Олександра Бутіна впали гори сміття. Тіла рятувальники знайшли наступного дня їхні товариші по службі. Щоби витягти загиблих з-під завалів, надзвичайники руками перебирали тонни сміття, сподіваючись на чудо. А ось тіло працівника ЛКП «Збиранка» Олександра Бутіна так і не знайшли.

Після тієї трагедії сміттєзвалище у Грибовичах, яке виникло як стихійне у 1958 році, перестало приймати сміття.

Зараз там турецька компанія «J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP» проводить рекультивацію тіла звалища. А фірма з Чернігова Clear Energy видобуватиме біогаз.

Читайте також у «Вголосі»:

ІА "Вголос": НОВИНИ