Три роки тому в цей день, 6 січня, Україна отримала Томос. За цей час до ПЦУ перейшло близько семисот парафій.

Про це заявив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній у інтерв'ю РБК-Україна.

«За нашими підрахунками, близько семисот парафій приєдналися після Об'єднавчого Собору ПЦУ. Протягом останнього року переходів було значно менше. Цей спад почався ще з приходом нової влади. Зараз Московський патріархат фактично по кожній парафії, яка приєдналася до нашої Церкви, подав позови до судів. Але протягом цього часу практично за всіма позовами ми виграли, бо правда на нашому боці, і якщо громада бажає перейти, вона має на це законне право», - розповів Епіфаній.

Предстоятель також зазначив, що українська влада мала надати підтримку цьому процесу в рамках, визначених законом. 

«Ми вже бачили дуже багато прикладів - на Рівненщині, Волині, Закарпатті, коли 90% громади визначилися з переходом до ПЦУ, але приїжджали священники з інших районів, привозили різних хлопців спортивної зовнішності, які творили беззаконня, били місцевих мешканців. Тому громади налякані. Дуже багато є священників з МП, які навіть до мене приходять і говорять: якби можна було тільки змінити табличку на храмі з МП на ПЦУ, то ми готові до цього. Але вони не хочуть »воювати", - розповів предстоятель ПЦУ.

Також Епіфаній додав, що очікує наступну хвилю переходу парафій, якщо всі справедливі судові рішення втілюватимуться в життя.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ