Сполучені Штати Америки 1 червня оголосять про надання Україні нового пакету військової допомоги на 700 млн доларів. До нього, зокрема, увійдуть ракетні системи HIMARS.

Про це повідомляє видання  The Washington Post.

Адміністрація Джо Байдена погодила рішення про постачання Україні невеликої кількості високотехнологічних ракетних систем середньої дальності - критично важливої зброї, про яку українські лідери просили раніше, намагаючись зупинити наступ Росії на Донбасі.

Ракетні системи HIMARS є частиною нового пакету військової допомоги Україні у розмірі 700 мільйонів доларів, який також включатиме вертольоти, системи протитанкової зброї Javelin, тактичну техніку, запчастини, автомобілі та інше.

За словами двох представників адміністрації президента США, рішення про надання Україні вищеназваної зброї обговорювалося на умовах анонімності. Офіційно про новий пакет допомоги буде оголошено сьогодні, 1 червня.

Довідка

M142 HIMARS – універсальні пускові установки реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) ведуть вогонь некерованими реактивними снарядами на відстань до 45 км, високоточними ракетами M30 та M31 на дальність до 70 км, і, головне, балістичними тактичними ракетами на відстань до 300 км.

M142 HIMARS можуть використовувати весь спектр ракет боєприпасів MLRS. Серед таких:

  • некеровані ракети з касетними боєприпасами, мінами чи «розумними бомбами»,
  • керовані кластерні боєприпаси,
  • керовані ракети малої та середньої дальності.
  • найголовніше – балістична ракета середньої дальності MGM-140 ATACMS з бойовим радіусом 300 км.

Завдяки тому, що на пусковій установці встановлюються уніфіковані контейнери з різними типами боєприпасів, вони можуть використовуватися:

  • Для ураження противника на порівняно близькій відстані вони працюють за аналогією з «Градами» та «Смерчами».
  • Якщо потрібно точково уразити противника на більш віддаленій дистанції, M142 HIMARS відпрацьовує як оперативно тактична ракетна зброя за характеристиками навіть потужніша за установки типу «Точка-У».

Читайте також:

Окупанти підірвали мости через Інгулець та атакують Миколаїв

Захоплення Донбасу дасть Росії лише символічну вигоду, - Інститут вивчення війни

США дадуть РСЗВ з дальністю вдвічі більшою, ніж давали раніше, - WSJ

 

ІА "Вголос": НОВИНИ