США не нададуть Україні сучасні безпілотники «Gray Eagle MQ-1C», оскільки в адміністрації президента Джо Байдена вважають, що це може призвести до ескалації конфлікту.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що члени Конгресу від обох партій закликали адміністрацію передати Україні середньовисотні озброєні безпілотники, які можуть літати понад 24 години, в тому числі й «Gray Eagle MQ-1C». Однак, як зазначають джерела, обізнані із ситуацією, таке рішення не було ухвалено.

«Це позбавляє Україну сучасного озброєння, про яке Київ просив протягом багатьох місяців. Пентагон відхилив запит, побоюючись, що надання безпілотників »Gray Eagle MQ-1C« може призвести до ескалації конфлікту і дати сигнал москві, що США надають зброю, яка може бути націлена на позиції на території росії»,– пише видання. 

Довідково: багатоцільовий тактичний безпілотний літальний апарат (БПЛА) зі збільшеною дальністю польоту MQ-1C Gray Eagle («Сірий Орел») розроблений на замовлення Армії США на основі БЛА MQ-1 Predator («Хижак»). Реалізацію проєкту із, так би мовити, перевтілення «Хижака» в «Сірого Орла» здійснила американська компанія General Atomics.

Формально MQ-1C Gray Eagle – такий самий ударний дрон середнього класу, як і Bayraktar TB2. Але це досить різні «середні класи». Американський БПЛА довший, має більший розмах крил, вдвічі більшу злітну масу – 1 633 кг проти 700 кг у TB2, і найголовніше – може нести вдвічі важчу зброю. Корисне навантаження MQ-1C – 360 кг проти 150 кг у турецького дрона. Крім того, MQ-1C Gray Eagle швидший – 309 км/год проти 220 км/год у TB2.

Зазначимо, що за добу 9 листопада ворог завдав 11 ракетних та 22 авіаційних удари по Україні, під ворожу атаку потрапили понад 30 населених пунктів.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

У НАТО відреагували на інформацію про можливий відступ окупантів з правобережжя Херсонщини

У мережі з’явилися фото з місця загибелі Стремоусова

На Херсонщині підозрюють у держзраді 8 поліцейських-зрадників

ІА "Вголос": НОВИНИ