Адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до деяких найбільших країн-споживачів нафти з проханням вивільнити частину запасів нафти.

Про це інформує видання Reuters.

Як відомо, протягом останніх кількох тижнів Байден та його помічники обговорювали можливість спільного вивільнення накопиченої нафти з близькими союзниками, включаючи Японію, Південну Корею та Індію, а також з Китаєм.

Як повідомляється, запит від США надійшов для скоординованих дій щодо зниження світових цін на енергоносії.

Офіційний представник міністерства промисловості Японії сказав, що Штати звернулися до Токіо з проханням про співпрацю у боротьбі з підвищенням цін на нафту, але не зміг підтвердити, чи запит включав вивільнення запасів. Згідно з законами, Японія не може використовувати резерви для зниження цін.

Водночас офіційний представник Південної Кореї підтвердив, що Штати попросили Сеул вивільнити деякі запаси нафти.

Як відомо, США та союзники координували вивільнення стратегічних запасів нафти й раніше, наприклад, у 2011 році під час війни в Лівії.

Водночас як повідомляється, нинішня пропозиція є безпрецедентним викликом для ОПЕК — картелю, який впливав на ціни на нафту понад п'ять десятиліть, оскільки в ньому бере участь Китай, найбільший у світі імпортер нафти.

Країни члени ОПЕК контролюють близько 2/3 світових запасів нафти. На їхню частку припадає 40% від всесвітнього видобутку або половина світового експорту нафти.

Зазначимо, ціна на нафту безпосередньо впливає на ціни й інших видів палива, зокрема й газу. На початку жовтня, ціна газу в Європі наближалась до 2000 доларів за тисячу кубометрів.

Водночас у підземних газових сховищах України стрімко зменшуються запаси природного палива. Станом на 13 листопадах у сховищах було 17,45 млрд кубометрів газу. Показник на 37 % менший, ніж у листопаді 2020 року.

Пізніше, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сказав, що європейські країни мають зробити вибір між залежністю від російського газу та захистом України.

Протягом 21-23 жовтня 2021 року соціологічна група «Рейтинг» провела опитування суспільно-політичних настроїв населення України. Згідно з результатами тільки 5% респондентів вважають, що ціна на газ в Україні повинна відповідати ринковій.

ІА "Вголос": НОВИНИ